RUKUN TETANGGA SAYA

Saturday, 17 September 2011

KERENAH AKAK AKU DALAM MENGHANDLE ANAK-ANAKNYE

                                                                           Assalamualaikum w.b.t....

Hari ni dh msuk hari ke 3 aku kat umah akk aku kat Selayang..maklumla cuti 3 ari la katakan..nak blik kmpng mak aku lak xde...so aku g la mnumpang di umah akk aku...sambil2 tu bleh gak tolong jaga anak-anak akak aku..kbetulan akak aku x hbis cuti dari berpantang agi.so lepak ngan dia je la kat umah...hari pertama dan hari kedua ok lagi la tengok akak aku handle anak-anak dia....masuk hari ketiga anak-anak dia dh mula wat perangai ala2 upin ipin..hahaha...

anak dia yg sulung nma Aina Batrisyia..tengah2 tido tiba2 bangun nangis mintak nak makan sayur pas tengok iklan kat tv..aku terkejut gak..akk aku dh la msa tu sibuk nak handle baby kecik Airies Sofea tu..Airies tu lak still agi breast feeding..aku??? Aku bukn xnak tlng..Aina tu kalu bngun dri tido bukn nak ngan org..nak ngan mama, papa dia je la...adik dia tu lak Airies, kan still agi breast feeding..aku nak bagi susu camne kalu aku pun xde susu..hahahaahah....

kelam kabut la akk aku g dpur msak utk anak kesayangan dia 2.dh jadi cam masterchef dh aku tgk..cmpak sume syur yg ade kat dlm peti kat kuali...pas siap msak, suap lak aina makan..aku ni dh cam penari agog0 dh dok handle baby kecik tu..ke hulu ke hilir bawak baby tu..smpai bpeluh2 la aku..smpai ke satu tahap, aku ase lemak2 kat badan aku ni dh pecah dh..ane x nye, pegang baby tu smbil vibrate kan badan aku ke sana ke sini...ala2 mesin Ogawa gitu...hahahahahah..

pas akk aku siap suap Aina, akk aku lak take turn jga baby..akk aku agi la dahsyat... dh cam rupa nenek kebayan dh..x terurus aku tgk..naik nyampah aku tengok imej dia msa tu..ane x nye, ngan rmbut ntah ikat ntah x, ke hulu ke hilir dukung baby smbil badan vibrate, duk sna x kena, duk sini x kena.mcm2 jenis lagu dri kumpuln nasyid dh dia nyanyi utk anak dia..tp anak dia tetap gak xnak tido...smpai dia dh melalut dok speaking BI sorang2..dh la speaking berterabur..bebel kat anak dia speaking BI yg aku tertanya2 ade ke x perkataan2 tu dalam dictionary..hahahahah...sian lak aku tgok..

asenye cam 2 la gak aku kan pas kawin and ade anak anti..ntah2 agi teruk dari 2...hahahahhaha....pape pun khidupan berumah tangga ni bnyak manisnye dari pahit...mmg la serabut sikit nak melayan kerenah anak2 ni, tp tu la yg jadi pengubat di kala kesunyian kita di hari tua anti..kan..kan..kan....pape pun tabik spring r kat akk aku sebab dpt handle anak-anak dia wlaupun diri sendiri dh rupa cam nenek kebayan..hahahaahahah
TQ sebab sudi baca entry cik diya. Jgn lupa like and share ok :)

Monday, 12 September 2011

BILA HASAD DENGKI MULA MENGUASAI DIRI

Assalamualaikum w.b.t pada mmber2 kat blog atau kat mane sje la...
dh lma sanagt dah x update blog..hari ni terdetik untuk update entry baru pas beberapa peristiwa jadi kat aku...nak tau pe peristiwa 2??? just read this entry smpai hbis k..

hari ni aku terbaca kat cover page Kosmo tentang sihir yang dilakukan melalui gmbar yg diambil di Facebook..FACEBOOK???? yeah...facebook..ruangan chating yg smakin berleluasa dia kalangan remaja skang..eh tp skang x kira rmaja ke, dewasa ke, knak-kanak ke, wrga emas pun dh maju skang tau..

benda tu sume jadi sebab hasad dengki yang mnguasai sesetengah pihak..tp kalu orang nak wat dajjal atau khianat ngan kita, x semestinye amik gambar kat fb je kan..mmg la 2 salah satu faktornye..pasni kite kna more carefully la nak show picture2 kite kat awam..

dalam kes yg lain plak, cmne kalu ade pihak yg x boleh tgk kbahagiaan org lain dan cuba sdaya upaya untuk musnahkan kbhagiaan orang yg baru untuk merasai kbahagiaan tu.??.kejam..kejam...


See full size imagebetul la orang ckap, bila iman kurang dan hasad dengki menguasai diri, jadi camni la kan...mula la lakukan perkara2 yang di luar jangkaan sampai ke tahap nak menyekutukan Allah..Subhanallah...x dpt pape pun kalu kite musnahkan kbahagiaan orang lain..certain orang akan ckp diorang akan puas hati tgk kbahagiaan org lain musnah especially musuh diorang sndri...tapi cube fkir, kepuasan hati 2 kekal ke?? pernah fikir x kebahagiaan yg bakal diperolehi oleh orang yg teraniaya tu di akhirat kelak??? pernah fkir x??? kalau x pernah fikir, fikir-fikir kan la mulai skang..kbahagiaan orang teraniaya tue lebih kekal di akhirat kelak berbanding orang yang mengkhianatinye iaitu hanya menikmati kepuasan hati dan kebahagiaan  di dunia semata-mata, tp dia akhirat???? Nauzubillah......
TQ sebab sudi baca entry cik diya. Jgn lupa like and share ok :)