RUKUN TETANGGA SAYA

Monday, 6 February 2012

HE IS A NICE PERSON FOR ME



ha ni la abg angkt diya..
ensome x?? mcam hero
kampung pisang kan...haha

Entry again...!!!! sekarang jam dah pukul 3.54a.m..diya tak tido lagi..lagipun baru lepas nangis kan tadi..so nak tidur jadi susah la..lagipun tadi dok chating dengan abang angkat diya jap..sape??? haaaa..bagus betul soalan tu..memang nak cerita pasal abang angkat diya ni pun..abang ramai??? haa memang la diya ni ramai abang kandung...tapi ada sebab2 yang tertentu yang buatkan diya jadikan dia sebagai abang angkat..dan sekarang diya dah anggap diya macam abang diya sendiri..nama dia Shahrul Nizam a.k.a luncai zangalewa..umur 24tahun..diya dah berhubungan angkat dengan dia dah nak masuk 3tahun..dia panggil diya "ya"...diya ni layak la nak dijadikan abang sebab dia banyak nasihatkan diya dalam banyak benda..kadang2 dia pernah jugak larang diya buat benda2 yang tak sepatutnye.especially bab social life and study diya..kalau nak tahu, diya dengan dia ni jarang2 contact..sebab masing2 sibuk dengan life masing2..lagipun diya tak harap diya selalu contact diya sebab diya ni just adik angkat dia je..tak layak pun untuk di beri perhatian sepenuhnya kan., tapi bila dah start contact macam2 cerita kitorang share..habis semua isu kitorang bangkitkan...isu yang tak berkaitan pun kitorang bangkitkan..hahaha.tapi selalu kalau contact dia akan tanya pasal kesihatan and study diya..sebab dia tahu kesihatan diya macam mana...then dia akan komen la apa yang patut dan larang la apa yang tak patut...actually kitorang ni selalu share problem each other.dan selalu tukar2 pendapat..yang penting dia selalu ada time diya susah..senang cerita dia selalu ada la time diya ada masalah..dia bagi diya support and sometimes buat diya gelak sampai lupakan masalah diya tu..macam tadi la..diya tengah sedih2 rindukan arwah abah diya, dia boleh buat lawak...diya cakap la kat dia yang diya rindu nak panggil dengan paggilan "ABAH"..nak tau dia cakap ape?? dia ckap camni , "ya panggil je la abg ni abah..untuk sementara waktu..."  hahaah...elok2 nak nangis terus tak jadi...tapi tu la, kebanyakkan apa yang dah jadi kat diya, semuanya dia tahu...kadang2 kan diya penah jugak buat dia tersinggung dan kecik hati..tapi dia tak penah nak ambil port..dia stay contact dan tanya keadaan atau perkembangan diya..yang paling terharu sangat2 pasal dia ni, dia selalu care pasal study dan kesihatan diya...diya tahu walaupun kitorang ni just brother and sister angkat, tapi dia tak pernah anggap diya macam tu...dia layan diya macam adik dia sendiri..dia mesti nasihat bila diya ada buat salah...tapi kalau dia buat salah tak pe..kalau diya tegur dia buat salah dia bukan nak dengar..sebab dia cakap "aku kan abang.."...hahhah..tu la salah satu sikap dia..tak suka dengar orang bebel kat dia dan agak sedikit degil dan keras kepala...tapi bila dia tegur diya and diya tak nak dengar, mesti diya balas balik cakap macam ni "aku kan adik..." hahahah...sama je kan perangai..thats why la diya cakap dia ni macam abang diya..tapi kadang2 dia ni sengal jugak..hahahahah...opssss sorry abg..yang tu reality k..hehe..mana tak nye, dia janji dengan diya nak bagi duit raya kat diya, sampai ke sudah tak bagi2..dah dua tahun raya dah tertangguh...duit raya entah ke mana, ape entah ke mana..hahahaha...by the way he is a nice person and a go0d brother for me..haa ni kalau dia tahu diya buat entry pasal dia mesti terangkat ni...sebab dia dah pesan kat diya "ya kalau nak buat cite pasal abg, puji2 la abg skit,,jgn la cite bruk2.."  hahahahaha..tak boleh bla kan dia ni..tapi apa yang diya tulis ni memang ikhlas dari hati diya...ya tak tipu tau Encik Kodok...!!.hehe..


p/s : thanks a lot abg sebab selalu bg nasihat and support ya time ya ade mslah..and the last thing u must know ..u know what..u are the best friend, counselor, sometimes enemy, and the most important is u are the best brother for me...by the way don't forget about our promise k..thats promise use until die...hehe..speechless right???? I'm just kidding la ayat2 yang kat atas tu....hahhaha..jgan nak perasan la taik kunak oiiii~ ~ ~eeee x malu....(i'm swear everything is true...no kidding or joking :) sincerely from your little sister Diya Nadiya a.k.a Ya... )

TQ sebab sudi baca entry cik diya. Jgn lupa like and share ok :)

DIYA RINDUKAN ARWAH ABAH


aiiii blogger2 semua...harap semua dalam keadaan sihat...hurmmm..malam ni tak tahu kenapa tiba2 diya rasa sedih..sedih sebab teringatkan arwah abah diya yang dah hampir 12 tahun tinggal kan diya sekeluarga...diya rindu nak panggil seorang lelaki dengan panggilan "abah"..rindu nak di rotan bila melengah2 kan solat..rindu nak bau wangian minyak atar kat baju melayu seorang lelaki yang bergelar abah..rindu nak dengar suara abah menjadi imam ketika solat, dan rindu nak tengok abah baring kat kusyen lepas penat bekerja....abah meninggal masa umur diya 9tahun.....diya ingat lagi setiap detik sebelum abah meninggal..macam mana kedaan abah yang badan dia dipenuhi dengan wayar2 terbaring atas katil kelesuan..masa tu diya kecik lagi..tak tahu apa dah jadi..yang diya hanya tahu menangis dan menangis seperti budak kecik tak dapat gula2..abah dimasukkan ke hospital bandar pusat masa hari ahad 11.8.2000...masa tu diya tak ada kat umah..diya pergi sekolah agama.balik dari sekolah abang diya ajak pergi hosital..abang cakap abah masuk wad..apa yang diya tahu selama ni abah ada darah tinggi..mungkin sebab tekanan darah tinggi abah terlalu tinggi buatkan abah kena tahan wad...tepat jam 9.59pagi hari ahad bertarikh 13.8.2000 abah menghembuskan nafasnye yang terakhir depan mak..Innalillahiwainnailaihirojiun~ ~ ~ ~Allah lebih sayangkan abah...doktor sahkan abah dah meninggal...mulai detik tu jugak terputus la kasih sayang seorang ayah untuk anak2 dan isterinya...kelihatan mak cukup bersabar dengan pemergian abah..mak hanya peluk diya dan cakap yang abah dan tak ada..diya masa tu hanya mampu mendiamkan diri sebab tak paham apa makna meninggal....selepas pemergian abah, mak la yang pikul segala tanggungjawab..mak la seorang ibu, dan mak jugak la seorang bapa pada diya dan adik beradik lain..mak terpaksa menyara anak2 yang masih 4 orang bersekolah masa tu..mak buat macam2 kerja untuk cari duit  bayar yuran sekolah diya,akak2 ngan abang..Alhamdulillah akhirnya diya dah berjaya sampai ke peringkat sekarang ni..diya tak lama lagi bakal mendapat segulung Diploma dlam bidang Kejururawatan..dengan segulung diploma tu diya nak usaha dapatkan kerja yang halal untuk dapatkan duit..dengan duit tu diya nak tunaikan hasrat mak..hasrat mak yang masih belum tertunai sampai sekarang..mak berhasrat nak menjejakkan kaki ke tanah suci Mekah sebelum dia hembuskan nafas yang terakhir...diya harap Tuhan permudahkan segala urusan diya untuk tunaikan hasrat mak tu..dan bagi kesihatan yang baik untuk mak...diya sanggup hilang segala2 nya, tapi diya tak sanggup kehilangan seorang insan yang bergelar ibu..seorang insan yang sanggup berkorban apa sahaja untuk membesarkan anak2 seorang diri..cukupla diya kehilangan insan yang bergelar bapa...pape pun adik doakan abah tenang kat sana dan ditempatkan di kalangan orang2 yang beriman..amin......

TQ sebab sudi baca entry cik diya. Jgn lupa like and share ok :)

KOLEKSI GAMBAR SI PUTAT


aktiviti menghilangkan kebosanan....!!!












TQ sebab sudi baca entry cik diya. Jgn lupa like and share ok :)