RUKUN TETANGGA SAYA

Friday, 12 August 2011

TENGKORAK DI SIMPAN DALAM PERUT????

Dalam tngah nak siapkan assigment community yg beratus-ratus pages ni sempat agi aku nak msukkan entry baru kan...alaa..smbil nyelam minm air, pe slahnye kan...aku bukn pe, aku teringin sangat nak share ngan member2 aku pasal tulang tengkorak yang di simpan dlam perut..eh2 silap, dlm abdomen la..tjuk entry tu sje je nak bg gempak skit..hehe....jgn slah pham lak..abdomen ni bukan perut tau..stomach baru perut..abdomen ni satu bhgian kaviti tubuh bdan kite yg cover organ2 pencernaan sperti gaster, hepar,usus dan mcm2 lagi la..

pe yg menarik aku nak share ngan korang ni, berkaitan ngan Chapter yg baru je aku bljar smalam..is about Central Nervous System(sistem saraf).aku tertarik ngan pe yg lecturer aku ckp yg tengkorak kepala pesakit yang injured akan di simpan dlam abdomen diantara lapisan otot dan lemak untk pastikan tulang tgkorak yg di remove tu dlam keadaan sihat dan x contaminate.wooowww amazing..!!...dahsyt kan..selama ni mati2 aku igt pesakit yg kepala dia klihatan kemek 2, tgkorak diorang di simpan kat hosptal..actually 100% WRONG..

sbb pe simpan kat bhgian abdomen??? ha kalu nak tau bhgiaan ttu steril..steril 2 bmksud satu kdaan yg bebas dari segala bakteria.sbb kwsan abdomen tu di cover oleh satu cecair yg dinmakan sbgai peritoneum fluid..haaa dh msuk bhgiaan nursing aku dh ni..hehe..

sampai bila nak simpan????? serphan tengkorak 2 akn disimpan mngikut pmerhatian doktor la..mgkin jgak smpai tknan pada otak dia dh kurang..agipun tjuan remove tngkorak 2 pun sbb nak kurangkan tkanan pada intracranial (tkanan dlm otak)..bila dh sume ok, doktor akn psang blik la serphan tgkorak 2,...hurmmm...unik kan procedure ni..just imagine, tgkorak yg keras tu di simpan dlm abdomen..

kalu still agi confuse, tgk gmbr kat bwah ni...prsan x kpla org ni kemek sikit?? ha tu mknanye sbhgian tulng kpla dia tbuka sbb nak kurangkan tkanan pda otak 2 la...dan di simpan dlam abdomen dia..

ce tgk lak gmbr bwah ni..mgkin kalu tgk ni korang lebih phm kot dri pe yg aku bebelkan kat ats tu..hehehe

em k la..setakat ni je la ye pembelajaran kite..aku nak smbung wat assgment..heheeh..assalamualaikum semua :)

TQ sebab sudi baca entry cik diya. Jgn lupa like and share ok :)

Wednesday, 10 August 2011

MUHASABAH DIRI SENDIRI...




Orang ckp mnusia ni x pernah lari dari kesilapan...dan org jgak ckap manusia ni xde yg yg sempurna...mksud aku sempurna dari segi sikap, perangai, paras rupa, dan segala nye la..nak cari yang sempurna tue mustahil sangat la nak jumpe..persoalan nye, ade ke yg sempurna seperti yang di nyatakan kat atas tu??? ish mustahil la...kalu ade pun mesti ade yg slek..I mean slek dari segi lain plak..cam pertuturan ke, adab dia ke atau mgkin slek dari segi dalaman dia..haaa kat situ bleh assume gak sebagai x sempurna, right???

so a big impossible la nak dpt someone yg perfect...kalau ade, aku nak la teramat sangat kenal ngan insan 2...s0 the important point skang, kesilapan seseorang tu mungkin x di ketahui oleh orang tu kalau takde sape yang bgtau kat orang tu,it is right??? but the problem now is, kalau org yang buat kesilapan 2 actually x de niat lagsung nak wat cam 2...cam ne lak tu??

bese la mnusia kan, kalau dh bercakap atau bergurau bukan nak sedar dah kalau dh sentuh sensitiviti seseorg tue...lets say kalu sseorang 2 bergurau tanpa niat untuk menyinggung perasaan org lain, ase nye kite perlu consider kot untuk memaafkan orang 2..yang payah nye skang, kite x tau niat sebenar orang tue kan???

conclusion nye skang, mnusia ni ade bnyak jenis....
pertama : mnusia yang sukar untuk terima grauan atau teguran dari org lain, tp berlagak sperti dpat terima segalanye..

kedua : mnusia yang boleh terima teguran atau grauan org lain scara positif, tp sebaliknye dalam hati tersinggung ngan grauan dan teguran tersebut...

ketiga : manusia yang x dapat terima segala-galanye sehingga menunjukkan protes yang ketara dan membuatkan orang lain persaan dengan sikapnye....

keempat : mnusia yang boleh menerima segala teguran atau gurauan org lain secara positif dan jadikan tue semua sbagai satu cara untuk mngubah hidup nye sndiri..

s0 skang fikir-fikirkanla dan renung-renungkan la yang mna satu antra  yang tertera diatas sikap korang dalam meneruskan kehidupan korang sebagai hamba Allah di muka bumi ni...dan aku sbagai hamba Allah yg dh bnyak wat kesilpan nak mohon maaf atas kesalahan yang mgkin x terniat lgsung utk lakukan apa-apa yg mmbuatkan org2 kat luar sana tersinggung ngan sikap atau perangai aku yg aku sndiri x sedar ade yang tersinggung...dan sekali lagi aku nak mention kat sini, aku x nak high light diri aku ni sebagai sorang gadis yg baik dengan entry aku yang ala-ala skema ni, tp sebaliknye biarlah orang lain yg menilainye....

sempurna atau x seseorang 2 xde siapa yang berhak utk mengadilinye kecuali yang kat atas sana..hanya Dia yang berhak untuk mengadili makhluk ciptaan-Nya.



TQ sebab sudi baca entry cik diya. Jgn lupa like and share ok :)

Monday, 8 August 2011

QISTINA FIRST GIVE AWAY

waa cam menarik je GA kali ni..j0m2 join..nak join klik je gambr kat ats ni ye..heheh
aku nak tag gak kat mmber2 blog aku :


TQ sebab sudi baca entry cik diya. Jgn lupa like and share ok :)

KEHADIRAN ENTITI DI JARI MANISKU!!!

memandangkan aku x tau nak wat entry sal pe, msa aku tgh dok syok2 taip, aku terjeling jari jemari aku yg montel2 ni sedang bergerak2 menaip..eh...pe merah2 ni??? ha ni la entiti yg aku mksudkan...mesti tertanya2 kan pe entiti yg aku mksudkan 2..adakah ia hantu?? makhluk halus?? eh x kan la ade kot bulan2 pose ni...xkan la antu nak bgayut kat jari montel aku ni kot....actually aku pun x tau pe dh jadi ngan jari mnis aku ni...mgkin allergik sama kot..sbb aku ni bnyak sangat allergik ngan brang n makanan..silap makan je, mau berubah wajah...dia bleh bertukar wajah~ ~ ~ ~(soundtrack cite senario xxray..)..haa kan dh start nyanyi..aku pantang kalu nyanyi2 ni wlaupun suara sesedap sup bunjut adabi..hahahah...actually bengkak merah ni jadi pas aku pakai cincin Zhulian ari 2 kot?? (maklumla, nak beli emas, x mmpu agi..hahah)..tp pas aku sapu ubat dh ok dh ari 2..slah aku gak kot..sbb baru je nak ok, aku pkai lak cincn silver..nah ko...ni makannye..naik blik bengkak..bertmbah montel la jari aku ni...gatal????? emm jgn tnya la...ase nak geser je jari aku ni kat jalan raya...tambh2 pas kena air sabun msa bsuh baju ngan pnggan..peerrggghhhh..memang seenak mkan kurma yusof taiyob la...pendekkan cite, korang tgk sndri la pe dh jdi kat jari manis aku yg montel ni..heheehe




ce tgk ni....x nmpak??? ok2..tgk gmbar bwah lak...
 .
.
.
.
.
.
ha nmpak x???x  bape jeles...?? ngade r korang ni..tgk gmbr bwah ni lak..
.
.
.
.
.
.
nah ko..nak sgt...mesti nmpak kan??? ape?? x nmpak gak...
senang2 potong la jari aku ni, bwak letak bwah mikroskop..biar aku xde jari..aku rela demi nak puaskan ati korang....hahahahahaha

kesimpulannye, aku ni allergik pada zhulian, silver cikai dan barangan2 yg cetak rompak..hahahhaha....pasni nak try pakai emas plak la...ane r tau jari brubah jadi cun melucun cam Juliana Evans ke..toink..toink..toink..
TQ sebab sudi baca entry cik diya. Jgn lupa like and share ok :)