RUKUN TETANGGA SAYA

Saturday, 25 June 2011

ciri-ciri wanita yang patut dijauhi lelaki

terdetik la plak jntung aku nak tulis entry sal ciri2 wnita ni...walaupun aku ni pun tergolong dlm golongan wanita, x salah kot kalu aku nak share serba sdkit pndpat aku n information yg aku dpt dri bcaan aku sbentar tdi..hahaha...mgkin entry aku kali ni more pda pembca lelaki..tp yg girls2 pun leh bca gak..sbb pas korang bca ni  jgn la wat cmne yg dh aku tulis ni ye..anti xde spe nak kat korang..hahahahah...untk tdak mmbuangkan msa agi, j0m kite zo0m in tjuk aku ni k :)

 antara ciri-ciri wanita yg patut dijauhi lelaki ialah :

1) wanita yg liar.


 - ase nye yg ni x perlu aku explain kot sbb rmai yg tau..ala cam mak2 kite slalu pesan la,"ko mamat kalu nak cari bini utk djadikan mnantu mak,cari yg baik2, jgn yg liar dan perangai yg x snonoh 2." 

2) wanita si gula-gula


-ni bukn mksd wnita yg suka mkn gula2 tau..wanita si gula2 ni mksdnye, wnita yg suka main ngn kata2..eh bukn laki je tau pndai main ngn kata2..wnita pun leh la...ayt mnis je,smpai semut pun nak kerumun la mulut tu...sbb mnis sgt ayt yg dituturkan..

3) wanita si bom jangka

-ish korang ni, bukn wnita yg suka kentut la..bca je prktaan bom, msti fkir kntut..eh org yg suka kntut, mknanye org 2 normal n sihat k...wanita si bom jgka ni mknanye wnita yg suka wat ssuatu tnpa dijangka..ala cam bom la..kite x jgka pun nak mletup bila kan..haaa cm 2 la yg dmksudkan wnita si bom jgka..

4) wanita si peminta

-bukn pminta sdekah la...!! aku lmbung gak korang ni kang..wanita si peminta ni mksd nye, wnita yg suka mminta2..contoh nye cmni "abg, syg nak baju 2 bleh..syg x nak satu,syg nak 6psang..bleh la abg.."..ha lbih kurang cmni la..x sume wnita yg suka diri nye dimanjakan ngn harta bnda tau..kalu de pun seribu dlm sjuta..hahahah

5) wanita yg tercedera

-keadaan ni selalu jdi pda org yg bru ptus cnta..slalunye wanita la...bila baru pas frust tertonggek dan menonggengkan, wnita akn cari sorang laki untk hilangkan kesunyiannye..mula2 mmg la just a fren..dh lma2 couple..tp kat ati wanita 2 still agi ade ex yg lma..s0 carefully ngn wanita yg bru broken hurt..kdang2 wanita yg cmni just nak cri pgganti, buknnye nak cari  teman utk djadikan suami..kdang2 wanita ni bcnta ngn sorang laki ni, 2 sume cnta jasad , pdahal ati dia still agi kat ex yg dh lma pergi...

ni je la pndpat yg boleh aku bg untk entry kali ni...aku tulis sume ni xde kna mngena ngn yg hidup mahupun yg dh xde k..just untk hiburan semata2 dan untk mmberi pendpt..kalu ade yg terasa atau mnyntuh senstiviti spe2, sorry dri hujung kuku smpai hujun2 tumit kaki..heheh..salam..
TQ sebab sudi baca entry cik diya. Jgn lupa like and share ok :)

Thursday, 23 June 2011

KENTUT VAGINA????

haaa aku tau pas dari korang tngok tajuk ni msti kirang tertannya2 n nak bca entry aku ni kan...
pelik??? aneh??? tipu???? ha 2 la prsaan yg sma timbul kat fikiran aku pas baca satu page ni kat go0gle..
di sebab kan aku tertarik ngn page 2, s0 aku decide nak share kat blog aku ni...
jgn negatif thinking lak..be matured especially mmber2 yg sma k0s ngn aku ni k...skang ni segala tnda tnya yg main kat fkiran korang bakal terjawab pas korang bca entry aku ni smpai hbis k...tp sbelum 2 aku mntak maaf sgt2 kalu tjuk ni mnyentuh  sensitiviti ane2 pihak..

bbalik pada tajuk KENTUT VAGINA atau nma medical nye VAGINA OF FLATUS..
sbenarnye keadaan cmni sudah pun di kaji n jugak jdi satu isu debat para ulama..
sbb ia melibatkan solat sseorang 2 sah atau x???malas nak bebel bnyak..korang bca la sndri k.. kat bwah ni sdikit mklumat yg aku dpt dri
page yg dh ditulis oleh Dr Rosediani Mohammad


Kebanyakan wanita sebenarnya mengalami masalah keluar masuk angin di antara kelopak besar labia (labia majora), angin ini berkumpul di celah ruang yang terbentuk antara kelopak dan faraj.  Fenomena ini sering disalah anggap sebagai angin yang keluar dari bukaan faraj.  Lebih memburukkan keadaan apabila wanita berkenaan mengangkat hadas iaitu membasuh bahagian kemaluan mereka.  Air yang terperangkap di celah kelopak-kelopak besar labia, menyebabkan pergerakan angin keluar masuk melalui kelopak-kelopak labia ini lebih ketara dirasai semasa pergerakan solat, yang akhirnya turut mengeluarkan bunyi dan rasa keluar angin seperti kentut.  Lebih menyulitkan lagi bukaan faraj tidak mempunyai deria rasa yang sensitif seperti bukaan dubur hingga membolehkan kita dapat merasai keluarnya angin dari bukaan faraj secara yakin.
Namun begitu, keluar masuk angin di vagina berkemungkinan berlaku kepada wanita yang mengalami kelemahan pada otot-otot kemut seperti wanita yang telah melahirkan ramai anak, mengalami masalah jatuh peranakan dan juga tidak dapat mengawal kencing (incontinence) Bagi memastikan bahawa angin yang keluar masuk itu bukan dari vagina, wanita disarankan berdehem selepas membuang air sebagaimana dianjurkan Rasulullah bagi orang yang mengalami masalah kencing dedas, mengelap kering bahagian sulit selepas berhadas kecil, atau melakukan ujian dengan meletakkan tisu di antara kelopak ini (bukan menyumbat faraj). Sekiranya angin sudah tidak kedengaran lagi, maka sahlah ia berasal dari masalah ini, jika dia terus menerus berlaku, maka wanita perlu mengakui besar kemungkinan angin itu berasal dari faraj. Wanita berkenaan disarankan untuk mempraktikkan senanam kemut untuk menguatkan semula otot-otot kemut bagi menutup kemas bukaan faraj.

Hukum wanita yang mengeluarkan angin / kentut melalui faraj (qubul) dan juga dubur adalah batal wuduknya berdasarkan dalil berikut,

عَنْ َعبَّادِ بْنِ تَمِيْمٍ عَنِ النَّبِىِّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ : لاَ يَنْصَرِفْ حَتَّى يَسْمَعَ صَوْتاً أَوْ يَجِدَ رِيْحاً

‘Abbad bin Tamim melaporkan daripada Nabi s.a.w yang berkata, “Jangan seseorang berpaling iaitu meninggalkan solat sehingga ia mendengar bunyi kentutnya atau tercium baunya”.
Hadis direkodkan oleh Muslim dan Bukhari.

Berdasarkan hadis di atas, secara jelas Rasulullah memberitahu bahawa keluar angin boleh membatalkan solat. Oleh sebab itu, wanita yang mengalami masalah angin pada faraj disarankan mengambil langkah-langkah berikut;
1. Berdehem selepas membuang air kecil.
2. Membasuh kemaluan dengan sempurna.
3. Mengelap faraj sehingga kering dan menutupi ruang kemaluan dengan tisu, kain atau menutupi ruang dengan rapat menggunakan tuala pelekat yang nipis dan bersih.
4. Kemudian memakai seluar dalam yang kemas agar udara tidak boleh keluar masuk sebelum berwuduk dan menunaikan solat.
sorry 2 say, mmg aku copy kisah ni dri page org...bukn niat utk ciplak..cume nak berkongsi something yg ckup mnarik untk pngetahuan mmber2 yg lain..sbb bnda ni aku bru tau hukum hakam nye...x guna gak kalu kite tahu something yg berguna untk sume org tp x share, tol x???? so pasni kalu korang dh bca entry aku ni, smpaikanla kat mmber2 yg lain sbgai pngetahuan dorang k....
kalu nak tau tahu lbih sal kisah ni just klik



TQ sebab sudi baca entry cik diya. Jgn lupa like and share ok :)

Wednesday, 22 June 2011

BERAT BADAN MAKIN MENINGKAT????

alamak berat badan aku makin naik r...!!!!! cmne ni....bnci tol.....
dh lebih ranking ni.....hbis la kna reject...hahahahha
org ade mslah makin kurus, aku ni pe cite lak makin debab....
 ane la x debab nye, ade mslah sikit makan dh cam org x jmpe nasi 66thun..
ha satu agi tabiat buruk aku yg x dpt aku kawal dri dulu agi...
tiap kali ade msalah je msti nak mkan..x kira msalah kecik ke bsar ke...
ish3 buruk tol perngai..
aku igt agi dulu msa zamn sek mnengah, aku tensi0n ngn result exam aku..
aku baham karipap basi smpai termuntah2...
penuh mulut aku sumbat ngn kripap..
lbih kurang 10 biji gak la kripap basi aku baham..hahahahahaa....
pas 2 mula r sakit perut....
ha satu agi peristwa yg aku igt smpai skang, msa aku ptus cinta dulu..
aku x cam org lain, nak telan pil la, nak kelar2 tangan la, nak bunuh diri la pe la...
ish karut cam 2..salah di sisi undang2 2, pe tah agi agama....
aku x wat sume 2, sbb aku nye cara agi syok weyh....
aku up sikit...baham 4 pggan nasi tambah, burger, mee goreng n air gas...
mak aiiii...perut t0ngdram pe...hahahaha..
nak wat cmne..sume org ade cra tersendri nak lepaskan tension...
ni cara aku...nak x nak kna la time..
spe2 yg nak jdi couple aku kna la accept cra aku n time sgala klemahan
n kkurangan aku yg buruk teramat sngat2 ni...hahahahahaha..(gelak jahat)
silap2 ari bulan org x knal ane satu diya nadiya, ane satu gajah..hahaahahahhaha....
TQ sebab sudi baca entry cik diya. Jgn lupa like and share ok :)

Tuesday, 21 June 2011

UJIAN TUHAN UNTUK HAMBA-NYA

org kata, tp bukan aku kata tau...Tuhan bg dugaan dan ujian kat hamba Nya
sbb nak hapuskan dosa-dosa yg pernah hamba Nya lakukan sbelum2 ni....
haa mak aku pun pernah gak ckap cm 2..
dan mak aku pun penah gak ckp kat aku Tuhan bg dgaan kat sseorang 2
 sbb Dia nak uji tahap kesabaran dan kekuatan iman sseorag 2....
 hurrmmmm..kalu btul la cm 2, kite kenala redha ngn ujian dri Dia kan..???
nak tolak tkdir pun xde kuasa..nak cube nafikan pun, berdosa lak...

tp cmne lak ngn hamba yg tidak kuat n tabah dalam menjalani ujian dri Dia????
alaa cm kite sume tau la, x sume mnusia tabah n kuat dlm jalani khidupan kan..??
s0 cm dlam kdaan skang ni la..cmne lak ngn org yg x dpt time hakikat ngn pe yg dh ttulis??
ish 2 dh di kira tolak Qada dan Qadar 2..berdosa kan??? huurmmmm...

mesti korang tertanya2 nape la aku tulis sume ni kan..???
nak tau sbb pe???? sbb nye aku tergol0ng dlm klangan2 mnusia yg aku mksdkan 2...
menafikan pe yg dh jadi...tp bila aku fkir balik pe yg aku nafikan 2 bleh tambhkan dosa aku,
aku mula positif thinking...

bese la mnusia kan,,tmbah2 pompuan...baru Tuhan trunkan skit ujian dh lemah..
kalu x, xkan la de istilah kaum hawa adlah kaum yg lemah.hahahahaha
aku kan kaum hawa, so termasuk skali la 2...
aku ni, bukn kuat ane pun..mlut je cam kiah propa..tp ati lembik cam agar-agar...
bru je dpt mslah skit, dh lembik,lemah...ish x kuat lgsung...
tp dok sbuk canang kat merata2 kononye I'm Strong..pdahal hampeh..hahahahha..
2 la serba sdkit kkurangan n klemahan insan yg bnma Diya Nadiya :)
eh jap2...doakan aku kuat n tabah dlam mnjalani kehidupan aku pasni k..g0tcha :)

TQ sebab sudi baca entry cik diya. Jgn lupa like and share ok :)

Monday, 20 June 2011

SEGALA-GALANYE BARU

pagi tdi register sem baru.. sem 5 tahun ke-3..
segala-galanye baru...
kelas baru, tempat duduk baru, peraturan baru, leader baru, lecturer baru
n semunye la baru...
dan yg pnting aku dh mula buka buka baru :)
bukan buku nota la weyh...!! buku nota mmg la kna tkar yg baru..sbb yg sem sblum ni dh hbis aku c0nteng..hahahah....
maksud aku buku baru 2, buku kehidupan perjalanan hidup aku tnpa bnyak watak...
ala korang tau kot watak2 yg aku mksdkan 2...
pe yg dh jadi sbelum2 ni aku dh malas nak fikir..nak st0p setakat 2 je...
just focus untk exam Lembaga Jururawat Malaysia (LJM) coming S0on...
lagi setahun aku dh nak graduate..
bulan 6 tahun depan hbis la...
s0 msih pnjang agi perjanan hidup aku pasni...
smpai bila aku nak ratapi tangisan yg x bawa pape keuntungan ni kan???
pe yg aku fikir dan nak capai skang, cita2 aku yg dri kecik ni STAFF NURSE
dan................................................................................................................
ehem-ehem........gelak lak korang ni...kalu ehem2 2 pkwe la ek..pe r korang ni..
fikiran kont0t..hahahahahah...
ehem-ehem 2 anti la aku menti0n pe bnda ek..


TQ sebab sudi baca entry cik diya. Jgn lupa like and share ok :)