RUKUN TETANGGA SAYA

Saturday, 2 July 2011

New Baby In My Family

eh new baby yg aku mksdkan 2 bukan anak aku la...aku kawin pun x agi....new baby 2 anak akk aku la..ank akk aku yg ke 2..nma dia Nur Airis Sofea.berat msa lahir 3.75kg...dan anak saudara aku yg ke 15...wooowww..bnyak 2...nasib baik aku ni study agi, kalu x pening pale nak fikir bape inggit nak bg setiap sorg tiap kali raya...

tapi yg x best nye agi 11 buln aku nak graduate dh..pas 2 keje      ( 2 pun kalu pointer masyuk r n ade hosptal yg sudi pggil aku kje ngn dorang..haha.. ) nmpaknye aku study 3 tahun pas 2 dpt pgkat staff nurse, ssah pyah kje, gaji sume salurkan kat ank buah je la yg 15 org 2..hahahahaha..peeerrggghhh bgus tol akk2 n abg2 aku nye plan...

tambah2 lak buln 7 ni agi sorang nak kuar..djangka 17.7.2011...maaakkkk aiii agi sorang...adeeehhh...rabak poket aku...sah2 dh rya anti dialog ni kuar dri mula anak2 buah aku yg bsusun 2 " mak cik, duit raya untk ktorg xde ke??? " hahahahhah....kalu x cya korg tggu entry aku rya anti..msti dialog yg sma aku msukkan kat entry aku anti..

tp yg best nye kalu ank2 buah aku yg bsusun 2 mntak duit rya kat aku, aku bg balik duit yg mak bapak dorang bg kat aku 2..bijak x aku??? hahaha...tp yg x best nye, aku nye duit rya makin kurang la.....!!!
huh...!!!!
TQ sebab sudi baca entry cik diya. Jgn lupa like and share ok :)

Thursday, 30 June 2011

Tanda-tanda Kematian

Assalamualaikum w.b.t.
 hari ni aku nak share plak sal tanda-tanda kematian...bak kata org kite kna sentiasa igt tentang kmatian..
supaya kite  tidak terus terpesong dari landasan-Nya..

tergerk hati aku nak share psal tajuk ni pas housemate aku buka satu page sal kematian..
kbetulan  tnda2 yg housemate aku bgtau 2, penah jadi kat arwah abah aku masa sbelum arwah meninggal.
thats why aku tertarik nak share kat sini..tanda2 ni semua org Islam akn dpt, tetapi samada mreka sedar ataupun tdak..entry kali ni xde kna mngena ngan hidup mahupun yg sudh mnggal dnia..hanay untuk mmperingtkan tentng kmatian pada diri diya sndri n kwan2 yg lain...

cam bese, jom zo0m in sma2 entry ni k :)

tanda 100 hari sebelum hari mati
  • biasanye berlaku slepas wktu asar..selurh tubuh iaitu dari hjung rmbut shngga hjung kaki akn mngalami gtaran atau seakan-akan mnggil..

tanda 40 hari sebelum hari mati
  • berlaku slepas wktu asar...bhgian pusat kita akn berdenyut2, pada ketika ini daun yg ttulis nma kite akan gugur dri pokok yg ltaknye di atas Arash Allah s.w.t.
  • maka Malaikat Maut akn mngambil daun trsebut dan mula mmbuat prsediaan nye ke atas kite antranye ialah ia akan mula mngikuti kite sepnjang msa..

tanda 7 hari sebelum hari mati
  •   tanda ini hanya diberikan pada mereka yg diuji dengan musibah kesakitan..di mana org sakit yg tidak makan  secara tiba-tiba ia selera untuk makan..

tanda 3 hari sebelum hari mati
  • terasa denyutan pada tengah dahi kite iaitu di antara dahi kanan dan kiri..
  • mata hitam tidak akn bersinar
  • bg org sakit hidung nye akn perlahan-lahan jatuh( terdpat kesan bila lihat dri sisi )
  • telinga nye layu di mna di bhgiaan hjung nye beransur2 masuk ke dalam.
  • telapak kakinye yg terlunjur akan perlahan-lahan jatuh ke depan dan sukar untk ditegakkan..

tanda 1 hari sebelum hari mati
  • berlaku slepas wktu asar...dimana kite akn rasa satu denyutan di sbelah blkang iaitu di bhgiaan umbun2..
  • dimana ini mnndakan kite tidak akn sempat utk mnemui wktu asar keesokkan hari nye..

tanda akhir
  • kite akan mersa satu kdaan sejuk di bhgiaan pusat dan ia akan trun ke pinggang dan sterusnye akan naik ke bhgiaan halkum...kedaan ini kite hendaklah mngucap dua kalimah syahadah dan diamkan diri untuk menanti malaikat maut mnjmput kite kembali pda Allah s.w.t.
Tahukah kita bahawa malaikat maut sentiasa merenung serta melihat wajah seseorang itu 70 kali dalam sehari? Andainya manusia sedar hakikat itu, nescaya mereka tidak lalai mengingati mati
Allahhuakhbar.....


TQ sebab sudi baca entry cik diya. Jgn lupa like and share ok :)

Monday, 27 June 2011

Asal Usul Tahi Lalat

sebenarnye aku stay back kat library ari ni nak siapkan assgment community aku yg smpai ke sudh x siap ni..tp memandangkan aku dh lma x update blog aku, terdetik agi skali jantung aku, eh x nak la, nak wat ginjal lak...ha terdetik ginjal aku nak msukkan entry baru kat blog aku ni...

sbenarnye entry sal tahi lalat ni aku nak msukkan lma dh..tp sibuk ngn assgment..x sempat nak mngarang...
cmne aku leh tdetik nak wat entry sal tahi lalat ni???? haa cite dia cmni....classmate aku ttibe je tnya aku cmne tahi lalat leh ade kat bdan mnusia...aku pun tercengang r..dh cam org bod0..ane x nye, spnjang aku hdup 20 thun ni, first time aku dpt soaln sepayah 2 untk djwab...sblum ni kalu mmber2 tnya soaln2 yg aku x dpt jwab, aku gebang dorang de gak cya..tp sal tahi lalat ni, x kan la aku nak ckp lalat berak kot..nmpok beno nipunye...hahaah..fuuhh...!!payah tol soaln yg mmber aku bg 2..( kon0n..pdhal soaln exam ckp payah gak..).hahahahhaah....

ok2 back 2 my title..kaji nye kaji, aku dpt sikit hsil sal kmunculan tahi lalat ni...sebenrnye tahi lalat ni bukan mncul sejak kite embryo agi..tp mncul sjak kite lahir..kebanyakkan tahi llat ade kat mnsia dlm bil 10-40 ketul dlm pelbagai bntuk n wrna..sorry la ye tpksa istilah kan tahi lalat ni ketul..sbb nak ckp titik cam ntah pape je...hahaha.Ada yang berbentuk oval, ada yang bulat, ada yang ditumbuhi rambut, ada yang timbul, ada yang berwarna cokelat, hitam, dan merah muda..kdang2 ade yg smpai mncecah 100 ketul..wooooo...2 bukn tahi llat 2...2 dh kna berak ngn lalat 2..hahahahaha...


mnurut kajian dari diri aku sndri, org yg bnyak tahi lalat ni berisiko tnggi untk mndpat knser kulit..sbb nye  Tahi lalat berpunca dari pertumbuhan dan perkembangan abnormal dari sel-sel pigmen di bawah kulit yang lebih dalam..hhmmmm...smada soheh atau pun x pe yg aku bgtau ni, wallahualam.....


dan kajian juga ade mngatakan org yg suka berjemur kat terik matahri pun berisiko tggi mndapat bil tahi lalat yg bnyak...so pasni kalu korang nak berjemur kat tepi pantai jgn lupa pkai sunblock k..
eh jap2...haaaa...skang baru aku tau nape kulit bdan mat salleh bnyak bntik2 cam tahi lalat 2...mybe dh tjawab kot persoalan kat pale aku skang..hehe...

ssetengah pndapat ade mengatakan tahi lalat ni bleh watkan sseorg 2 nmpak awek muda..sjauh mna pndpat 2, aku x tau la...tp kalu tahi lalat yg ade pda korang watkan korang ase sakit, makin mmbesar, kemerhan dan asyik nak mnggaru je kat tahi llat 2, better korang g jmpe doktr..kmgkinan tahi lalat tu mula bkembang mnjadi kanser kulit..



huurrmmm..setakat 2 je la kot info sal tahi lalat yg aku nak share kat entry kali ni...aku nak st0p dh ni..sbb tergugat tgok mmber2 aku dok sbuk wat community..aku ni dok meraban agi ngn blog..hahahhaaha....k r...see in the next entry k..g0tcha :)
TQ sebab sudi baca entry cik diya. Jgn lupa like and share ok :)