RUKUN TETANGGA SAYA

Thursday, 30 June 2011

Tanda-tanda Kematian

Assalamualaikum w.b.t.
 hari ni aku nak share plak sal tanda-tanda kematian...bak kata org kite kna sentiasa igt tentang kmatian..
supaya kite  tidak terus terpesong dari landasan-Nya..

tergerk hati aku nak share psal tajuk ni pas housemate aku buka satu page sal kematian..
kbetulan  tnda2 yg housemate aku bgtau 2, penah jadi kat arwah abah aku masa sbelum arwah meninggal.
thats why aku tertarik nak share kat sini..tanda2 ni semua org Islam akn dpt, tetapi samada mreka sedar ataupun tdak..entry kali ni xde kna mngena ngan hidup mahupun yg sudh mnggal dnia..hanay untuk mmperingtkan tentng kmatian pada diri diya sndri n kwan2 yg lain...

cam bese, jom zo0m in sma2 entry ni k :)

tanda 100 hari sebelum hari mati
  • biasanye berlaku slepas wktu asar..selurh tubuh iaitu dari hjung rmbut shngga hjung kaki akn mngalami gtaran atau seakan-akan mnggil..

tanda 40 hari sebelum hari mati
  • berlaku slepas wktu asar...bhgian pusat kita akn berdenyut2, pada ketika ini daun yg ttulis nma kite akan gugur dri pokok yg ltaknye di atas Arash Allah s.w.t.
  • maka Malaikat Maut akn mngambil daun trsebut dan mula mmbuat prsediaan nye ke atas kite antranye ialah ia akan mula mngikuti kite sepnjang msa..

tanda 7 hari sebelum hari mati
  •   tanda ini hanya diberikan pada mereka yg diuji dengan musibah kesakitan..di mana org sakit yg tidak makan  secara tiba-tiba ia selera untuk makan..

tanda 3 hari sebelum hari mati
  • terasa denyutan pada tengah dahi kite iaitu di antara dahi kanan dan kiri..
  • mata hitam tidak akn bersinar
  • bg org sakit hidung nye akn perlahan-lahan jatuh( terdpat kesan bila lihat dri sisi )
  • telinga nye layu di mna di bhgiaan hjung nye beransur2 masuk ke dalam.
  • telapak kakinye yg terlunjur akan perlahan-lahan jatuh ke depan dan sukar untk ditegakkan..

tanda 1 hari sebelum hari mati
  • berlaku slepas wktu asar...dimana kite akn rasa satu denyutan di sbelah blkang iaitu di bhgiaan umbun2..
  • dimana ini mnndakan kite tidak akn sempat utk mnemui wktu asar keesokkan hari nye..

tanda akhir
  • kite akan mersa satu kdaan sejuk di bhgiaan pusat dan ia akan trun ke pinggang dan sterusnye akan naik ke bhgiaan halkum...kedaan ini kite hendaklah mngucap dua kalimah syahadah dan diamkan diri untuk menanti malaikat maut mnjmput kite kembali pda Allah s.w.t.
Tahukah kita bahawa malaikat maut sentiasa merenung serta melihat wajah seseorang itu 70 kali dalam sehari? Andainya manusia sedar hakikat itu, nescaya mereka tidak lalai mengingati mati
Allahhuakhbar.....


TQ sebab sudi baca entry cik diya. Jgn lupa like and share ok :)

3 comments:

MyMye MyMya said...

nice info :D

diya said...

thanks :)

Nour Akmal said...

nice entry..mati tu dekat dgn kita..cme kita yg tak sedar..