RUKUN TETANGGA SAYA

Wednesday, 19 October 2011

MEMAAFKAN ORANG LEBIH BAIK DARI BERDENDAM

Assalamualaikum w.b.t...

Macam biasa diya ada something yang nak di kongsikan..thats why dia buat entry ni....diya???? yup diya..mulai skang diya akan biasakan diri diya setiap kali buat entry..sebab rasa macam kurang sopan biasakan diri aku kan..lagipun entry diya ni ada jugak pembaca bawah dan atas umur..so sebagai menghormati org yg lebih muda atau lebih tua dari diya, knala biasakan diri nama...ok sekarang bermula la kisah entry diya yang bertajuk "MEMAAFKAN ORANG LEBIH BAIK DARI BERDENDAM"
cakap pasal maaf dan dendam ni membuatkan diya fikir banyak perkara yang dah jadi dalam hidup diya..especially pasal dendam..diya pernah simpan dendam pada someone nie..kenapa dendam?? sebab diya terlalu sayangkan someone tu..then dia pulak dah kecewakan diya dengan buat something yang diya x dapat nak accept.tapi bila fikir balik, salah diya jugak..yela, kan dalam Islam ada menyatakan kite tak boleh menyayangi manusia melebihi diri sendiri..sebab menyayangi manusia belum tentu dapat hasilnya tp menyayangi Dia sudah pasti akan dapat hasilnye kan...so kat situ dah nampak terang2 salah diya..actually orang yang selama ni kononnya diya cakap simpan dendam kat dia, tp sebenarnya dekat hati diya tak macam tu pun..yang sebetul-betulnya diya dah maafkan pun orang tu..cuma diya je tak nak bagitahu dia sebab diya nak tengok orang tu berubah dan sedar akan kesilapan yang dah dia buat..hurmm...tak pe la..janji diya dah maafkan orang2 tu ikhlas dari hati diya..at least kalau something jadi kat diya, diya dah terlepas dengan  semua tu..sekarang diya dah mula sedar dengan apa yang dah jadi kat diya selama ni..selama ni putus cinta, bergaduh dengan member, tension dengan study, tu semua bukanla penyebab utama diya jadi macam ni..sebenarnya hidup diya tak tenang dan selalu nak marah2 berpunca dari sikap diya sendiri..sikap yang susah nak maafkan orang lain dan sikap yang kuat berdendam..dulu diya tak macam tu..diya pun tak paham sejak bila diya jadi macam tu..tapi lepas kena brain wash dengan abang angkat dan member2 diya, baru diya fikir semua tu tak akan ada kesudahan kalau diya terus berperangai macam tu..so sekarang diya dah kembali ok dan dapat adapt dengan keadaan sekeliling..semua tu atas bantuan dari mak, kwan2, dan abg abang angkat diya sendiri..thanks sangat2 sebab dah buatkan diya buka mata dengan apa yang dah jadi kat diri diya sekarang..diya dapat rasakan something yang new lepas diya maafkan orang tu..diya harap orang2 yang pernah diya berdendam tu, belajar erti peluang kemaafan yang dah diberi oleh diya pada dia dan diya harap orang tu tak mengulangi kesilapan tu lagi....Alhamdulillah..diya syukur sangat2 sebab sekarang diya betul2 rasa tenang..diya rasa macam dah melepaskan beban yg terlalu berat yg pernah diya pikul selama ni..harap perasaan yang diya rasa ni, akan kekal dalam diri diya sampai bila2....lepas ni diya kena lebih berhati-hati dalam membuat keputusan...again, Alhamdulillah..IM HAPPY NOW..THANKS ALLAH :)

TQ sebab sudi baca entry cik diya. Jgn lupa like and share ok :)

Monday, 17 October 2011

1001 KELUHAN

Assalamualaikum w.b.t...

Semua yg jadi ni aku hanya anggap tu sume takdir dri Allah untk aku…mgkin ni sume balasan untuk aku sebab x berfikir pnjang sbelum mmbuat kputsan..terlalu pntingkan ego smpai mengabaikan ati dan perasaan sendiri..aku x slahkan "dia", "dia" mahupun "dia" dalam ape yg dh jadi ni…mgkin apa yg jadi ni adalah satu titik permulaan untuk aku menjalani kehidupan sebagai hamba Allah dalam menjalani kehidupan yg penuh dengan dugaan ni..sejujurnya perjalanan hidup aku mmang terlalu perit untuk aku telan dan mmg terlalu sakit untuk aku luahkan..adakah aku msih mampu untuk menanggung semua ni?? InsyaAllah…selagi Tuhan kuatkan semangat aku untuk terus lalui kehidupan yg penuh ranjau ni, aku akan teruskan..tp sekuat mna pun aku, bila dihujani dengan dugaan macam ni, aku tetap akan jatuh tersungkur…sokongan dan dorongan dari family dan kwan-kawan amat aku perlukan walaupun aku ego untuk menyatakan tu semua..aku malu nak tnjuk kejatuhan aku..aku malu nak mngaku yang aku ni sbenarnye x sekuat seperti yg disangka2..itulah salah satu sikap dan perangai aku yg aku sndiri susah nak tafsir…walaupun riak muka aku dihiasi dengan gelak tawa, tp di sebalik riak muka tu tersimpan 1001 penyesalan dalam mencari erti hidup yang sbenar…secara reality nya aku masih tercari2 siapakah diri aku yg sbenar…?? Apa kehendak dan kemahuan aku??? Pahit untuk aku kongsi semuanya..tp aku x mampu untk luahkan segala-galanye sebab “pahit” dan “sakit” tu hanya telah ditakdirkan untuk aku seorang…aku x terdaya untk mencampak prsaan tu jauh dri hidup aku sebab aku dah srasi ngan prsaan  dan keadaan tu..mgkin semua yg jadi ni berpunca dripada kelalaian aku dengan godaan dunia dan mengabaikan Dia yg telah mencipta aku…apa pun jadi, sjauh mna aku pergi,setinggi mana pun ego aku dan selemah mna pun aku, sebagai hamba Dia yg hanya hidup menumpang di muka bumi ni dan melakukan banyak dosa terhadap Nya , hanya mampu kembali bersujud kepada Yang Maha Pencipta..semoga Allah mendengar setiap rintihan ku setiap kali mngadap Mu…kuatkan la imanku dalam menjalani segla ujian dari Mu supaya hamba Mu ni tidak lari dri landasan yg telah di amanahkan….amin….. 


TQ sebab sudi baca entry cik diya. Jgn lupa like and share ok :)

Sunday, 16 October 2011

IM HAPPY IN MY WAY NOW

Assalamualaikum w.b.t..

Macam yang dh aku jnjikan yang aku akan masukkan entry baru kalu ada something happen jadi kat aku...for this time, aku just nak mention serba sedikit pasal hubungan cinta aku yang baru je kecundang sebentar tadi....kenapa????? ala rilex la..sedangkan hubungan suami isteri pun boleh bercerai berai, inikan plak boyfriend and girlfriend kan..lagipun kitorang decide untuk clash sebab ada alasan tersendiri yang hanya kitorang je tahu..lagipun better kitorang buat keputusan untuk buat haluan hidup masing-masing daripada dua2 hati terseksa.untk ape tipu diri sendiri dan orang lain betol x?? dia x bahagia aku pun x bhagia..so ni je jalan terbaik untuk kitorang..yang penting kitorang couple cara elok and clash cara elok kot..hahahahahahahah.....dan yang penting tak ada pihak ketiga, keempat mahupun ke 18.....pengalaman banyak matangkan aku dalam banyak perkara...macam sekarang ni la..thanks God sebab sentiasa kuatkan hati hamba Mu yg kerdil ni...k la xnak cakap panjang lebar sebab x nak besarkan hal..lagipun kite ni hanya rancang, yg tentukan DIA..dh xde jodoh kan, so x plu ribut2..hahaaha....dan jgn spe2 pun tnya kenpa sume ni jadi ek..sebab aku nak zip mulut rapat2..lepas je aku post entry ni aku dh xnak buka pape cite sal ni dh..ok...pape pun just boleh bagi conclusion dalam apa yang dh jadi ni dengan satu perkataan je, "  FUN..!!!"

note : now im happy in my way and my life..skang aku hnya nak jadi a good person hnya kerana Allah,family dan diri aku sndri tanpa terikat dengan kata2 atau jnji2 dari mana2 manusia...lantak la orang nak ckp apa, aku tetap aku..yg hidup dengan membekalkan saki baki iman yg masih ada kat dada ni..

TQ sebab sudi baca entry cik diya. Jgn lupa like and share ok :)