RUKUN TETANGGA SAYA

Saturday, 6 August 2011

ADAKAH INI PETANDA DUNIA DI AKHIR ZAMAN????



masa tengah nak siapkan slide assgment ngan housemate aku Eina, aku tibe2 tertarik ngan berita kat TV3....haaa korang jgn x caya aku ni layan brita..hheehe

aku tersangat em0 dan tersangat  terkejut ngan satu berita tentang kes bunuh KERAT 15.....!! Subhanallah....mnusia jenis ape la ni...dh la kerat 15 pas tu sumbat plak kaki mayat tu dalam mangkuk tandas..anggota2 yg lain plak di sorok atas syiling...kepala plak di letakkan dalam sarung bantal..paling menyayat hati bila kanak-kanak berumur 5 thun dibunuh dan di sumbat dalam bag baju...Ya Allah ape la dosa kanak-kanak 2 smpai cam tu skali dia di bunuh...baru nak knal dunia, dh dibunuh sekejam 2..

sebelum ni kes Mona Fendi kerat 18, gempak satu Malaysia..kes rogol adik Nurin Jazlin melibatkan terung di sumbat pada bhgian kemaluan, kes bunuh ahli koprat Sosilawati yg di bakar mnjadi abu sehingga skrang belum slesai lagi kes dan mcm2 lagi la kes bnuh dan rogol yg berlaku scara kejam yg aku sndiri x duga bleh jadi kat negara kita ni...

kalu dh jadi camni, kita nak salahkan spe????? nak slahkan syaitan??? camne plak kalu ade kes bunuh dan rogol pada bulan puasa?? bukan ke bulan puasa sume syaitan dah diikat.....NAFSU???? yeah.....ni jwapannye....nafsu yg dh kuasai diri diorag yg watkan diorg xde sifat belas kasihan...

2 la org ckp kalu iman senipis kulit bawang, bnda jahat pun kite byangkan baik pe tah agi yg haram bleh dianggap halal...Subhanallah....pe yg aku ckp ni bukn aku nak high light diri aku ni sbgai seorang gadis yg sempurna mahupun kuat iman, tp aku cume nak ingatkan sume org tmasuk gak ngan diri aku sndri, runtuhnye iman sseorang 2 bmakna runtuh jgak la dinding penghalang mereka ngan dosa....

samada ape yg berlaku selama ni sbagai petanda Dia ingin maklumkan dunia di akhir zaman, atau amaran supaya mnyuruh hamba Nya kembali ke jlan Nya sbelum terlambat..hnya Dia yg tahu pe yang dh ditakdirkan Nya...., wallahualam...
TQ sebab sudi baca entry cik diya. Jgn lupa like and share ok :)

Thursday, 4 August 2011

KEINGINANKU TELAH DITUNAIKAN

Alhamdulillah keinginanku telah tertunai..aku baru je pas siap post entry baru sal keinginan nak makan lompat tikam....selang je bape minit mmber aku Nadia Mastura ngan buah ati dia dtg anta kat aku....maaakkkk aiiii ase nak lompat2 je smbil tikam sume org bila dpt tau...

nikmatnye la makan lompat tikam 2...smpai je kat umah, aku x pndang kiri kanan dh, terus sebat makan tanpa menghiraukan org di sekeliling...puasa???? hehehehe...besela pompuan kan ade time bleh pose, ade time cuuutiiii......

habis licin aku belasah lompat tikam 2 smpai x tinggal sikit pun sisa dlm tapaware 2...aku ade gak la pelawa mmber aku yg sma2 cuutiii ngan aku ni...dia tolak permintaan aku...aku ase dia pun takut nak time pelawaan aku sbb tgok gaya aku makan rakus giler r..hahahahahahaah...2 thun beb x makan..ane x rakusnye....

pape pun thanks sgt2 kat NUR NADIA 
MASTURA ngan buah hatinye HAZIQ yg sudi tunaikan keinginanku itu.....

                                                         sebelum makan


                                                       semasa dituangkan kuah nye


selesai...errrrgggggg..Alhamdulillah....


TQ sebab sudi baca entry cik diya. Jgn lupa like and share ok :)

Wednesday, 3 August 2011

KENTUT BOLEH BATAL PUASA???

mesti korang tertanya2 nape kentut boleh batalkan puasa kan?? dan mesti ada yg tertanya2 aku ni ikut mazhab ane..? ha kalu nak tau, korang bca entry aku ni smpai habis..

cite dia cmni..tdi aku nak msak kat dapur untk bbuka..jap2 nak mention dulu kat sini menu untuk berbuka hari ni.. BIHUN SUP...yum..yumm... sedap...hahahaha...cam la sedap sgt kan aku msak...eh mesti r sedap sbb msak ngan penuh kerjasama bersma Chef Zue dan Chef Iena...toink..toink...

msa aku msak tdi Chef Zue ngan Chef Iena x bgun tido agi..x smpai ati lak nak kjut dorang bangun..nmpak letih je gaya nye..s0 aku basuh2 la dulu ayam..msa aku basuh ayam 2 la timbul topik kentut boleh batalkan puasa 2..ni antra perbualan aku ngan Chef Wati di dapur :

Chef Wati : cmne la kan kalu kite kentut pastu puasa kite batal..hahaahha
Aku : kalu cm 2 sah2 dh kite sume kembung perut tahan kentut...ane x nye nak kntut tkut puasa 2 batal.hahahah
Chef Wati : seksanye kan kalu cm 2...
Aku : ha tau xpe....hahahahahhahahahahahhahahahaha....

lawak giler topik perbualan ktorg msa 2..gelak smpai Chef Zue ngan Chef Iena bngun...ala sbenarnye topik 2 dibualkan sbb nak hilangkan ase boring n penat je msa msak tadi....tp dh Chef Zue ngan Chef Iena pun dh bngun n masak sekali tadi, x la boring sangat...

pasal mazhab 2 plak, sah2 dah la aku ni ikut mazhab syafie...so xde pape yg perlu diragu-ragukan skang..ahahahahah...actually kentut 2 x mmbatalkan puasa pun..lain la kalu korang kentut dalam air..blurp..blurp la jadinye...hehe

hurmmmm..skang ni nak tggu waktu untk bbuka....alamakkkkkkkk..smbal kicap x wat agi..!! k la..k la..nak g wat smbal kicap jap.....toink..toink..toink..toink...tik..tik..tik(bagi signal nak belok ke pintu dapur)..hahahahhahaah....SELAMAT BERBUKA :)
TQ sebab sudi baca entry cik diya. Jgn lupa like and share ok :)

Sunday, 31 July 2011

DUGAAN HARI PERTAMA BERSAHUR

sebelum aku start entry kali ni aku nak wish kat sume umat Islam di seluruh dunia SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN AL MUBARAK......

entry kali ni aku nak cite dugaan pertama yg ditempuhi oleh aku dan mmber2 aku Zue n Iena..bila fkir blik mmg kelakar giler2 la...ane x nye, semangat nak bangun sahur pagi ni smpai mkanan lupa nak letak dlam peti sbelum tido malam tdi..pas 2 bila bngun nak sahur, sume lauk2 basi..hahahahahah..

makkk aiii mmg di uji tol kesabaran..tambah2 plak bngun lewat..msa 2 dh kol 5.10pagi..pe agi..korek nye korek, aku baru teringat semalam mak aku ade bg telur rebus..s0 kritkal thinking la..terus wat msak kicap..nak wat msak kicap lak, kicap pun xde, bwang lgsung x nmpak rupa, lada pe tah agi...kelam kabut la kat dpur..dh mcm program jaguh kmpung dh..nasib baik kak ogy xde..hahahahahah....

lastly baru la bleh msak bila dak2 umah sponser serba sdkit bwang, lada ngan kicap..s0 bsahur ngan telur rebus msak kicap je la...sepatutnye bleh mkan ayam msak merah ngan masak lemak daging..tp dh terlupa msukkan dlm peti, 2 la akibatnye..hahahahaha..pape pun kesabaran kami telah diuji pada permulaan puasa..

Alhamdulillah dugaan kali ni kami berjaya lalui bersma tanpa sedikit pun prsaan mngeluh di luahkan...ni la pnting nye mmber kan..susah senang bersama...



TQ sebab sudi baca entry cik diya. Jgn lupa like and share ok :)