RUKUN TETANGGA SAYA

Saturday, 14 July 2012

NEEDLE STICK INJURY


Hari-hari seterusnya aku bekerja di klinik kita. hari ni aku kerja shift pagi. masuk pukul 8pagi sampai 4 petang. pagi ni yang kerja cuma 4 orang satff. aku, kak sha, kak bellah dan kak aina. sepatutnya 5 orang tapi kak yani amik A/L. time2 staff tengah tak cukup ni la patient ramai. datang non stop sampai aku nak tarik nafas lega pun tak boleh. berlari ke sana sini nak uruskan patient. sekali datang 5, 6 orang. dan sorang patient pulak nak daftar untuk 3 kepala. nak kena isi form lagi. enter dalam sistem lagi. dan yg membebankan bila hari ni kebanyakkan patient yg datang semuanya first time. so nak enter dalam sistem kena ambil bnyak masa. patient lain yang tunggu turn dah jadi lama.honestly memang letih sangat2 dan sedikit tension sebab tak cukup rehat dan tak cukup tidur. tambah2 pulak perut tengah kosong. meman masing2 nak angin la..hurmmm...

hari ni aku ada buat silap. aku tersalah cek urine patient. tapi fikirkan balik aku kan staff barum, kesilapan yang aku buat tu kira boleh di maafkan lagi la. tapi bagi aku terasa macam aku ni bodoh sangat.hurmmm..nak buat macam mana kan, badan dah letih buat kerja serba serbi tak kena. semalam punya kes aku still lagi trauma. tambah plak ngan kes salah cek urine patient. semalam punya cerita, aku tercucuk jarum. jarum yang dah di gunakan untuk ambil darah patient tercucuk kat tangan aku sebab patient tu tertolak tangan aku. dah la patient warga Indonesia. datang untuk kes FOMEMA. nasib baik la masa tercucuk jarum tu aku terdetik nak basuh tangan kat singki dan picit bagi keluar darah then  lap kwasan yang terkena jarum tu dengan spirit. susah hati jugak sebenarnya. tak tahu la tu atas kecuaian siapa. samada aku tak berhati2 atau patient tu yang tak tahu duduk diam..hurmmmm...

Alhamdulillah nasib baik la result darah patient tu yang sbelum2 ni clear. dia tak ada sangkut dengan apa2 penyakit. hepatitis, HIV dan penyakit2 lain semmuanya clear. tapi apa2 pun aku kena lebih berhati-hati lepas ni dan aku kena tunggu result patient tu yang satu lagi minggu depan. hopefully semuanya ok..
mudah-mudahan Tuhan beri perlindungan kepada aku amin~~~

TQ sebab sudi baca entry cik diya. Jgn lupa like and share ok :)

Tuesday, 10 July 2012

HARI KE-TUJUH BEKERJA


10 Julai 2012 (Selasa) 7.08pm

Hari ni hari ke lapan aku kerja kat sini. Catatan semalam aku tak sempat nak buat sebab semalam kerja petang. Balik pun dah pukul 12.13am. so sampai je rumah aku terus mandi dan solat lepas tu tidur. Sebab tu la tak dapat nak mengarang apa2 cerita. Tapi semlam tak ada apa yang menarik pun unutk dikongsikan. Tapi hari ni ada. Hehe..
Hari ni aku diberi kepercayaan untuk kerja bahagian internal (assist doktor) doctor yg bertugas hari ni Doktor Haniza. Doctor ni sporting tapi bila kerja dia nak semuanya cepat. Dia tak suka patient tunggu lama2 unutk jumpa doctor. So kalau kerja dengan dia semua kerja kena buat dengan cepat. Kalau lambat sikit dia akan mula campur tangan..hehe. tapi tadi ok la. Dia pun ok ngan aku. Siap boleh borak2 dengan bawak bergurau lagi. So kira ok la. Tapi aku enjoy kerja hari ni sebab banyak dah kerja yang aku boleh buat tanpa pertolongan staff2 yang lain. Hari ni aku banyak handle kes FOMEMA. Lebih kurang 11 orang. Aku pun macam tak percaya je dapat buat kerja sepantas tu..wahhhhhhh…puji diri sendiri Nampak.hehe.. tapi honestly hari ni aku kerja enjoy sikit sebab aku dah makin ngam dengan staff2 yang lain. So kerja yang aku buat pun jadi senang la sebab apa yang aku tak tahu ataupun tak paham diorang akan ajar termasuk jugak dengan doctor. Doctor pun ada tunjuk ajar yang mana aku tak faham. That’s why la aku cakap hari ni kerja totally AWESOME..!!! J
Cerita dekat tempat kerja dah settle, sekarang cerita dekat rumah plak. Balik kerja adi kak sha, kak bella ngan kak ida ajak join diorang masak. So aku join je la sebab aku rasa tu la salah satu cara nak ngam kan lagi hubungan aku dengan diorang. Balik je dari kerja kitorang terus pergi kedai beli barang dan balik tu lepas siap sembahyang dan mandi, kitorang semua masak. Kecuali kaki da tak turun sebabb dia kena split malam ni pukul 8. So dia excuse la. Lagipun dia mesti nak tidur, penat kan. Balik kerja malam nak kena split lagi. Its ok la tu. Ketua masak hari ni kak sha..haahhaa.. aku dengan kak bella tolong potong2 sayur, tumbuk dan kupas bwang dan basuh pinggan. At the end jeng..jeng..jeng….. siap la menu petang kami. Ikan masak sweet sour dengan sup sayur…walaweyyyhhhhh.. sedap rupanya kak sha masak. Sampai 2 kali aku dengan kak bella tambah. Perut sampai dah  ketat dah. Tersadai tiga2 orang kat meja makan. Lepas tu gelak sebab dah tak larat nak bangun..hahahaahha.. lepak2 dan borak2 sekejap dekat meja makan, lepas tu baru bangun dan kemas2 dapur… wahhhhh…lari prinsip diet dah aku ni..haiishhh..macam mana la nak kurus ni kalau makan pun sampai nak meletup perut…hahahaahahaha….tapi its ok la sebab bukan selalu. Sepanjang aku stay kat tempat baru ni, mana penah aku makan sekenyang dan sesedap ni. Selalu balik kerja asyik baham roti dengan maggi je. Nasi pulak sekali je sehari, tu pun nasi lemak makan kat tempat kerja masa breakfast. So kira ok la tu kalau aku makan terlebih sudah :P ok sekarang ni aku tengah relax2 dalm bilik dah macam dugong bunting sambil mengadap laptop sementara nak tunggu masuk waktu maghrib. Nasib baik la esok aku off. So boleh la rehat2 sekejap.
Tapi rasanya esok nak pergi kwsp sebab nak buka akaun. Maklumla baru bekerja kan. Semua perihal kerja tak complete lagi. So esok nak complete kan la. Kak sha cakap nak teman. Tak tahu la jadi ke x. mulanya abang cu cakap nak tolong bawak aku. Tapi tak tahu kenapa last2 minit dia cakap tak jadi. Aku sendiri tak tahu kenapa. Dah dia cakap cancel aku malas la nak paksa kan. Nak tak nak aku kena usaha sendiri settle kan semua tu. Actually aku memang mengharapkan abg cu bawakkan aku sebab aku nak save badget. Duit kat tangan tak berapa nak ada. Nak tunggu hujung bulan lambat lagi. Sebab tu la aku nak dia hantarkan aku. Kalau aku pergi sendiri nanti nak kena bayar duit teksi lagi. Hurmmmm..macam mana nak jimat kalau macam tu.kalau ada member dekat sini boleh la jugak nak mintak tolong. Tapi member semua area Kl. SO aku kena usaha sendiri la esok. Dah la umah aku ni susah nak dapatkan teksi, bas pun tak masuk area sini. Kalau nak keluar kena call teksi mintak tolong ambil kat rumah. Paling  kurang mahu jugak cecah berbelas2 ringgit..DUIT LAGI..!!!! baru aku tahu nak cari duit bukan senang.
Ehhh.. dah masuk waktu maghrib.. apa lagi. Jom la pergi menunaikan kewajipan sebagai umat Islam. Ok la nak stop mengarang untuk cerita hari ni. Nak pergi solat J ASSALAMUALAIKUM~~~ J

TQ sebab sudi baca entry cik diya. Jgn lupa like and share ok :)

HARI KE-ENAM BEKERJA


8 Julai 2012 (Ahad) 10.17am

Hari ni hari ke 6 aku kerja kat sini. Macam biasa rutin harian dijalankan bila sampai klinik. Tapi hari ni kena pakai baju biasa pergi kerja sebab hari minggu. So aku pun pakai la baju kurung warna oren aku tu..terserlah keayuan..haahhahaah…(perasan) ok hari ni aku kena kerja bahagian internal. Kak sheni yg ajak. So aku on je la sebab nak belajar kan. Hari ni plak doctor yg bertugas doctor azlin azura. Doctor tu mula2 aku tengok macam serious. Tapi bila dah start keje ok rupanya J boleh bawak berborak dan bergurau.. so aku pun senang la nak assist dia. Mula2 masa assist doctor tu kak sheni ada, dah2 lama2 aku kena handle sorang, Alhamdulilah semuanya dah berjalan lancar. Hari ni pengalaman baru kat klinik setelah dah lama tak buat semua tu. Aku kena ambil darah untuk medical check up, bandage kaki ptient, assist doctor berkaitan dengan blister, dan macam2 lagi la. Tapi hari ni aku Nampak sedikit kemajuan kat diri aku ni. Kak sheni ngan kak kina pun cakap aku ni ada peningkatan. Siap bagi bintang lagi kat aku.. hehehehe.. haaaa satu lagi.. hubungan aku dengan staff2 yang lain pun dah makin ngam la sikit2. Boleh la nak gurau2 dan lepak sama2. Tapi kadang2 je la.. by the way hari ni aku enjoy la kerja. So esok kerja petang aku nak try lagi la internal. Kalau boleh nak jadi expert..! hehe..
Sekarang dah pukul 10.28pm, mata dah layu. Tapi rasa macam mals lagi nak tidur sebab esok kerja petang. So kalau tidur awal pun nak buat apa kan..hurmmmm.. esok plak niat nak puasa ganti.ada balance puasa lagi 2 hari. Tapi kena puasa 3 hari sebab lagi sehari puasa nazar. Makanan untuk sahur pun dah mintak tolong kak yani belikan. So nanti kalau rasa2 malas nak bangun sahur, aku makan la sebelum tidur. Sebab kalau bangun pagi takut tak terjaga lak pukul 5 tu nanti.hurmmm rasanya setakat ni je la kot coretan aku kali ni sebab nak edit gambar, tadi member call mintak tolong edit kan gambr untuk dia. Tak tahu mimpi apa nak mintak tolong aku editkan.. hahhaahahahah..k GOOD NIGHT AND ASSALAMUALAIKUM J~~~

TQ sebab sudi baca entry cik diya. Jgn lupa like and share ok :)

HARI KELIMA BEKERJA


7 Julai 2012 (Sabtu) 5.06pm

Ok ni catatan untuk hari ni. Macam biasa bangun pukul 6.20, mandi dan solat Subuh. Bersiap dan pergi kerja. Pagi ni aku pergi kerja dengan kak tika dan kak aina. Kak sha dengan kak bella tak siap lagi , so kitorang pergi dulu. Sampai kat klinik macam biasa la buat rutin harian. Sapu sampah, mop lantai dan cuci tandas. Dah siap semua aku stay dekat recept dengan kak sha. Tiba2 kak bella datang minta aku tolong back up internal kalau kak aina perlukan pertolongan. So berdebar la jantung aku. Hahahhaha. Starting internal pagi ni aku la yang kenal start dulu sebab kak aina ada kerja sikit. Harini doctor haniza. Doctor tu Nampak ok je. Tapi tak tahu la kan macam mana sebab aku tak pernah kerja lagi dengan doctor tu. So sebelum start paggil patient aku dah perkenalkan diri aku dekat doctor. Aku cakap yang aku ni staff baru, kalau yang mana salah atau tak tahu tu aku minta doctor ajarkan. Tapi doctor cakap macamni “sy tak kira awk ni baru ke apa ke. Sy anggp macam awk dah tahu semua kalau salah sy marah je” addduhhhhh.. cuak dah aku. Tapi aku tahu doctor tu bergurau sebab masa doctor tu cakap dia gelak2. Dan tak Nampak serius pun. So aku co0l la sikit.. hehe. Patient pertama dipanggil namanya. So ok la aku assist sikit2. Yang mana tak tahu tu kira adat la kan..haha. assist lebih kurang 4 patient, kak aina pun datang. Dia mintak aku pergi bhagian recept balik. Fuhhhhh… hembus nafas lega aku..hahahhaahaha…so dekat recept macam biasa la queu patient da nisi form apa yg patut dan swep ING card. Tengah2 kusyuk buat kerja satu paggilan telefon dekat recept berbunyi.so aku angkat la. Masa aku angkat tu aku tak cakap la ni klinik kita saujana impian, sebab masa tu patient tu dah cakap “ni klinik saujana impian ke??” so aku just cakap “ye” lepas habis cakap dan letak calling, kak sha tegur. Kak sha cakap lain kali kalau angkt call kena ckp nma klinik. Actually sebelum2 ni kalau aku angkat calling memang aku akan ckp nma klnik dan cwangan sekali, tak pernah la aku miss lagi. Tapi masa tu aku tak cakap sebab patient dah tnya. So aku diam je la. Disebabkan aku ni staff baru, aku malas la nak jawab. Aku just cakap ok. Alaa lagipun taka da apa la semua tu. Small matter je. Dia tegur untuk kebaikkan aku jugak..lagipun dia banyak jgak tunjuk ajar dekat aku. Just take positive.
Tengah leka buat kerja dekat recept dengan kak sha tiba2 kak aina datang dan mintak tolong aku assist doktr sebab dia nak pergi toilet.. addoiiiii….!! Sekali lagi… sebelum melangkah masuk bilik doctor sebab lagi baca ayat yg selalu aku amalkan tu “Rabbi yassir wala tu’asir ya karim” so masuk je bilik doctor macam biasa assist doctor.  Alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancar. Aku assist dua patient je then kak aina datang dan dia sambung…hahhaahah.. kadang2 lawak jugak aku ni, tapi nak buat macam mana mula2 memang macam ni..bukn aku sorang macam ni, entah2 dulu akak2 yang lain pun macam ni jugak masa mula2 masuk dulu. So kira ok la tu..hehe..
Ok harini aku buat kerja laju sikit..ceeewahhhh..kononnye la kan.. habis kerja pukul 4 aku pergi beli goring pisang sekejap lepas tu balik. Sampai je rumah salin uniform sapu sampah dalam bilk, kemas2 almari baju, basuh baju, masak air dan sekarang nak mandi. Sekejap lagi nak solat Asar. Lagipun dah pukul 5.25 dah. Nanti nak sidai baju lagi. Nak iron baju kurung lagi… haaa cakap pasal baju kurung.. aku baru tahu kat sni, setiap hari ahad kena pakai baju kurung. Tapi bukn wajib la pakai baju kurung tu. Maksud aku wajib pakai baju biasa kecuali baju t-shirt. Tak dibenarkan pakai uniform. Nasib baik la aku bawak baju kurung. Tapi 4 helai je la. So dalam masa sebulan tu baju aku berbeza2 la. Tpi bulan akan datang baju yg sama..haahahhahah..ok sekarang nak tutup coretan kisah diya ni dan nak mandi. Lptop hanya nak on untuk dengar lagu.GOOD EVENING DAN ASSALAMUALAIKUM J ~~~

TQ sebab sudi baca entry cik diya. Jgn lupa like and share ok :)

HARI KEEMPAT BEKERJA


7 Julai 2012 ( Sabtu ) 4.44pm

Semalam tak sempat nak meluahkan coretan hati ni sebab badan terlalu penat. Semalam punya cerita~~~
Semalam sampai je klinik dan lepas2 siap mop lantai dan sapu sapah, aku terkejut bila kak ros panggil aku suruh pergi jaga bahagian internal (assist doktor) alahaaaiiii.. lemah kaki nak pergi jaga bahagian tu. Bukan sebab doctor, tapi sebab tak biasa. Memang la betuk orang cakap, kalau tak cuba mana nak biasa. Tapi untuk aku yang baru kerja ni tak berapa biasa. Nak assist doctor dekat hospital tak sama dengan assist doctor dekat klinik. Maybe totally different. Hurmmm. Tapi kak ros cakap dia nak ajar. Kak ros stay dengan aku lebih kurang 15minit je, lepas tu dia biar aku buat semua..haddoiiii…. nasib baik la masa tu aku kena assist Dr hayati. Doctor tu plak ok. Dia style sabar je kalau aku lambat buat kerja. Yang lawaknya , aku terlalu berhati-hati nak buat kerja sampai aku terpanggil doctor dengan paggilan “Puan”..hahhahahaha.. aku sampai dah berkerut dah dahi..addoii..kesilapan yang menampakkan kebodohan aku..! hehe.. nasib baik doctor relax je..kalau tak habis la aku..lepas dari kes tu aku mintak tolong kak sheni. Rupanya kak sheni tu baik orangnye. Sejak aku rapat sikit2 dengan dia ni, baru aku tahu serba sedikit pasal kak sheni. Dia budak sabah. Comel sangat orang dia. Dan yg penting kak sheni ni tak sombong, dan tak kedekut ilmu.. Dan yng pling,pling,pling penting kak sheni ni jenis pentingkan agama. Aku selalu jugak nampak kak sheni solat.time aku solat Zohor, kak sheni mesti ada kat bilik solat tu skali untuk solat. Hari tu aku terdengar kak sheni borak dengan pakwe dia kat telefon, tapi bukan sengaja nak dengar tau. Kebetulan masa tu kak sheni bergayut sebelah aku masa time rehat. Aku terdengar kak sheni pesan dekat pakwe dia suruh pergi solat jumaat..haaiiissshh kalau dia taka da pakwe lagi dah lama aku kenalkan dia dekat abag aku..! hahahhaahahah…haaa satu lagi, aku dapat tahu kak sheni dapat tawaran kerja dekat hospital area singapura, tapi dia tolak sebab syarat kerja dekat situ tak dibenarkan memakai tudung dan perlu memakai skirt. Hurmmm.. dari situ aku dah kagum dengan kak sheni.. so sepanjang aku jaga bahagiaan internal, dia la yg terlalu banyak tnjuk ajar kat aku. Segala hal la. Pantang je ada masa terluang, dia akan panggil aku ajar perkara2 yang berkaitan dengan tugas staff internal. Walaupun aku salah buat apa yang baru dia ajar, dia cool je. Tegur aku pun dengan cara elok. Tapi aku tak tahu la kan kalau mula2 je macam tu. Harap2 selamanya la perangai kak sheni macam tu kan..hehe…
So settle semua kerja pukul 4.15ptg. balik kerja terus teman kak sha dengan kak ros pergi putrajaya. Kak sha ajak teman sebab nak tunjukkan jalan dekat kak ros untuk pergi PICC. Sebab kak ros nak pergi bawak anak dia kat sana sebab keesokkannya anak kak ros ada event dekat sana. So balik dari putrajaya tu aku dengan kak sheni pergi beli makanan dekat area klinik. Masa tu dah pukul 6petang. Still lagi dengan uniform. Sampai rumah lebih kurang pukul 6.15petang. sampai je rumah, rehat2 sekejap, mandi dan terus solat Asar. Lepas tu aku turun bawah makan goring pisang yg beli ngan kak sha tadi. Lepak2 depan tv, tngok2 dah masuk waktu maghrib. So naik bilik solat Maghrib dan turun bawah balik tengok tv smbil iron baju. Mata letih layu sanagt2 ni. Tapi gagahkan jugak sebab nak layan karo0t komedia x dulu..hahahah.. dah habis tgk cite tu aku naik aats solat Isyak dan terus tidur.GOOD NIGHT AND ASSALAMUALAIKUM J ~~~

TQ sebab sudi baca entry cik diya. Jgn lupa like and share ok :)

HARI KETIGA BEKERJA


5 Julai 2012 (Khamis) 9.31pm

Hari ketiga aku bekerja kat klinik kita saujana impian kajang. Makin banyak benda baru yg aku belajar. Macam biasa bangun pukul 6.20pagi, solat subuh dan bersiap. Sebelum pergi kerja aku sempat mengalas perut dengan nesvita..hehe.. pagi ni aku sama shift dengan kak yani, kak wani, kak sheni, kak kinah dan sorang akk tu aku berapa ingt nama dia. Hari ni pergi kerja dengan akk tu la naik kereta dia. Sampai je klinik mcam biasa rutin harian.punch card,buka gate, sapu sampah, mop lantai, cuci tandas dan kemas2 bahagian recept. Dah settle semua aku duduk la kat tempat aku iaitu bahagian recept.  Pagi ni Dr Azman. Baik je Dr tu. Kadang-kadang ada jugak dia tegur aku. So tak la rasa tertekan sangat kerja kan kalau ada Dr macam tu.
Pukul 10.30am aku breakfast makan nasi lemak yg dibeli oleh kak wani ngan kak yani. Selalu nya mkanan akan dibeli oleh2 mmber2 yang nak keluar beli makanan. So ramai2 akan kirmkan makanan yang nak dimakan, sebab kalau nak keluar mkan dekat luar memang huru hara klinik sebab tak ada sape jaga.. haha.. kadang-kadang Dr tu beli makanan bungkus dan makan klinik. Dah siap2 makan, aku sambung kerja macam biasa. Hari ni aku jaga bahagian recept dengan kak sheni. Dia kena split pagi ni start dri pukul 9pagi sampai pukul 1ptg. Akak tu dari sabahan. Comel sangat akk tu. Ramah plak tu. Umur dia 23tahun. Masa aku mula-mula masuk hari tu, dia la yg tunjuk kan bilik. Kak sheni banyak jugak la ajar aku kat bhagian recept tadi. Kebanyakkan dia ajar nak handle result pathlab FOMEMA. Haa lupa nak cakap berkaitan dengan split. Split tu lebih kurang macam overtime. Sape2 yang stay dekat hostel, dia kena kerja lebih masa selama 4 jam. Split hanya sekali dalam seminggu. Disebabkan stay dekat hostel tak kena bayar sewa, so kalau buat split pun gaji tak dapat sebagai ganti rugi tak bayar sewa la. Sebagai contoh, kalau harini aku masuk kerja pukul 8pagi sampai 4petang, aku akan split pkul 8malam sampai pukul 12malam. Dan kalau hari ni aku kerja pukul 4petang sampai pukul 12malam, aku akan split keesokkan pagi nya pukul 9pagi sampai pukul 1petang. So semua staff yang tinggal dekat hostel akan dapat split seminggu sekali. Aku punya turn split hari khamis minggu depan. Dan hari rabu sebelumnya tu aku off day.
Ok berbalik dengan kerja plak. Hari ni Alhamdulillah patient tak berapa ramai. Ada la jugak masa untuk aku rehat2. Sampai rasa nak terlentuk la.hahaha. Relax punya relax tengok jam dah pukul 1pm. So break sampai pukul 2pm. Aku pun ambil penyapu dan sapu setiap sudut klinik. Settle semua lebih kurang pukul 1.20pm. aku pun mintak izin dari kak ros nak pergi solat Zohor. Siap solat lebih kurang pukul 2.50pm aku terus stay dekat recept dan teruskan kerja macam biasa sampai pukul 3.30pm. harini aku dah boleh masuk sikit2 dengan member2  yang lain. Dan hari ni jugak aku dah tak menangis. Hehe..ok jam dah pukul 3.30pm, time untuk aku kutip2 plastik sampah untuk setiap tong yang ada dalam klinik tu. Dahh siap buang semua dan gantikan yang baru, aku pun bersedia untuk punch out. Masa balik sepatutnya balik dengan akk2 yang lain naik kereta, tapi aku suruh diorang balim dulu sebab nak pergi kedai beli roti dan maggi. So aku balik sorang2 la. Haiiishhhh…bertambah hitam manis la kulit aku mngadap matahri balik tadi..dah la paying tak bawa. Memang susah la ank putih kulit aku lepas ni..haahhahhahha..konon selama ni nak jaga kulit bagai, tapi kalau dah paying pun tak bawa macam mana nak jaga kulit..cittt~~~
Pukul 4 lebih sampai rumah rehat2 sekejap dan terus mandi, solat Asar dan turun bawah makan roti sambil tengok tv dengan akk2 rumah. Agak2 mata dah layu aku pun naik bilik dan terlelap atas tilam. Kak yani pun terlelap. Masing2 letih, padahal patient tak ramai pun hari ni..hahahha. sedar2 dah masuk maghrib. Aku dengan kak yani pun bangun untuk solat maghrib. Lepas solat aku turun bawah untuk membaham maggi..haiiishhh maggi lagi… nak masak nasi barang2 dapur aku tak beli lagi. Kak yani ada ajak aku makan nasi goring yang dia nak masak kejap lagi. Tapi aku dah makan maggi so aku tolak la pelawaan dia tu. lagipun segan la sebab tak da share apa2 dengan dia tiba2 nak makan makanan dia. Its ok la makan maggi pun. Janji perut di alas. Siap makan aku lepak depan tv dengan kak dayah skejap dan agak2 boring aku naik bilik dan mengarang coretan hati aku ni kat laptop. Sekejap lagi macam biasa nak solat Isyak dan lepas tu tidur sebab esok nak jalankan tugasan mencari rezeki macam biasa. Sebab esok still lagi shift pagi.ok la setakat ni je coretan luahan hati aku untuk harini.GOOD NIGHT DAN ASSALAMUALAIKUM J ~~~

TQ sebab sudi baca entry cik diya. Jgn lupa like and share ok :)

HARI KEDUA BEKERJA


4 Julai 2012 (Rabu) 9.15pm

Hari ni hari kedua aku kerja kat klinik kita. Mcm biasa la bngun pagi. Tapi pagi tadi aku bngun lewat sikit. Pukul 6.20am sebab semalam bangun awal lama plak tunggu kat bawah. Bangun je aku terus mandi dan solat. Lepas tu bersiap. Aku ingt pagi tadi kak yani kerja petang, rupanya pagi ni kak yani kerja sma shift ngan aku. So pagi tadi aku g kerja ngan kak yani ngan kak aina. Kak aina aku tak berapa biasa sangat sbb tu baru first time jmpe dia. So aku pun x bnyak cakap la ngan dia. Tanya2 gitu je la. Sampai je klinik aku tlong kak aina buka kan pntu2. Kak ros pun tlong aku buka kan pintu. Dah siap tu aku sapu sampah then mop lantai. Settle semua kerja macam biasa aku duduk kat bahagian recept. Harini kak ros ajar aku berkaitan dengan result2 darah. Apa yg perlu di buat dengan result2 tu semua. Kak ros mintak aku call semua patient2 untuk ambik result darah kat klinik. Dan hari ni jugak aku dah banyak kali angkat paggilan telefon dan settlekan hal2 pesakit bila pesakit call untuk bertanya kan perkara yang berkaitan. So kat situ dah ada sedikit kemajuan. Harini boleh tahan jugak la banyak kerja nak buat. Tapi kira ok la ada jugak yang nak membantu. Cuma masa susun2 nota2 pesakit aku buat sorang la. Hurrrrmmm cakap pasal nota2 pesakit, fuuuhhhhh memang nak mngeluh panjang. Mana tak nya, aku kena susun nota pesakit dekat rak. Kalau nak susun tu kena ikut nombor pulak. Salah letak memang susah la nak cari. So aku susun la dengan berhati2. Masalahnya sekarang, nota2 pesakit tu kalau ada berpuluh ok agi, ni bukan berpuluh, bukn beratus, dan bukan jugak beribu. Tapi beribu-ribu. so memang peluh keringat aku meleleh la sana sini..hahahahahah ..tapi nak buat macam mana, nak tak nak aku kena jugak buat. Haaaa..cakap pasal makan pulak.Alhamdulillah hari ni doctor yg belanja makan. So kat situ aku dah boleh jimat. Sekarang aku kena jimat sangat2 sebab duit kat tangan ada RM60 je. Mak nak bagi lebih hari tu, tapi aku tolak. Aku kesiankan mak. Aku tahu mak pun tak ada duit. So duit RM60 tu aku kena jimat sampai la aku dapat gaji hujung bulan nanti. Setakat ni aku hanya makan nasi sehari sekali. Itu pun makan masa sarapan pagi kat tempat kerja. Kadang-kadang kalau kerja banyak, masa breakfast aku beralih ke masa lunch..so kalau makan tengahari sah2 la kenyang lagi masa balik kerja pukul 4 tu kan. Then boleh la jimat2 sikit.
Ok berbalik dengan kerja. Lepas siap makan pukul  12tngahari tu, macam biasa sambung kerja sampai pukul 12.50. Then rehat la. Masa tu aku ambil penyapu dah sapu setiap sudut klinik. Dah siap tu aku kemas file2 bahagian recept. Dah siap semua kerja tu macam biasa aku pergi tunaikan kewajipan sebagai orang Islam. Aku solat zohor. Dah siap solat aku pergi tengok akak2 yg lain tngah menyapu daun2 kering depan klinik. So aku pun sertai la diorang. Nak tlong tak tahu nak tolong apa sebab kehadiran aku kat situ macam tak dipedulikan. So aku pun tinggalkan diorang dan duduk kat bahagian recept ngan kak aina. Baru je duduk dah ada patient datang. Kerja aku pun bermula macam biasa.
Tengok jam kat dinding dah pukul 4ptg. Aku pun mmpercepatkan kerja2 aku. Telefon pesakit2 untuk mintak diorang datang ambil result darah, kemas bhagian recept then kutip sampah kat setiap tong sampah then pergi buang kat belakang bangunan.  Kerja bahagian recept tugas dia sebelum habis shift memang kena kutip sampah2 kat setiap tong2 sampah kat klinik tu then gantikan dengan plastic sampah baru. Aku ok je buat kerja2 tu semua. Lagipun bukan susah mana pun. Just kutip then buang. Benda yg orang selalu buat kat rumah. So tak susah bagi aku.  Tengah2 sibuk kutip plastik2 sampah tu tengok jam dah pukul 4.30ptg. akak2 yg serumah dengan aku tggu aku nak balik sama. Aku serba salah pulak. Aku pun mintak diorang balik dulu. Kesian pulak nak suruh tunggu aku. Diorang pun balik la tumpang akak yg lagi sorang tu naik kereta. Pukul 4.45ptg kerja aku settle semua. Lepas tu aku baru balik. Balik jalan sorang2 la sambil menggalas bag telekung di bahu. Sampai rumah lebih kurang kol 4.55. sampai rumah lepas salin uniform aku basuh baju. Nasib baik ada mesin. Ringan sikit beban aku. So lepas letak baju dlm mesin aku tinggal kan je la sebab mesin auto. Aku pun pergg masak air untuk makan maggi sebagai alas perut. Sementara nak tggu air masak di jerang, aku pun naik bilik untuk mandi dan solat asar. Selesai semua aku sidai baju yg dh siap dibasuh dan makan maggi. Tengok2  tv skejap dengan akak2 rumah, pastu aku naik bilik sebab sakit kepala. Baring2 atas tilam tiba2 mata terlelap. Sedar2 je dah maghrib dan Nampak kak yani tengah bersiap nak pergi kerja. Malam ni kak yani kena split. Lepas kak yani pergi kerja aku solat maghrib ngan iron uniform. Tak sempat nak mengaji aku tiba2 terdetik nak telefon mak. So call mak. Call mak, then dengar suara mak seakan2 nak menangis. Bila borak2 dengan mak baru tahu apa punca mak nak menangis. Hurmmm..macam biasa la ada masalah keluarga sikit. Malas nak mention. Lepas call mak tiba2 airmata aku menitis tanpa henti sampai mata pun dah pedih dan mula membengkak. Banyak benda yang aku fikirkan. Aku cuba kuatkan semangat. Nasib baik la ada seorang hamba ALLAH ni yg selalu ada kat sisi aku sejak2 aku menangis 3hari berturut2 ni. Dia yang selalu support aku, nasihat, dan macam2 lagi la. Dia la insan yg selalu dengar tangisan aku selepas aku menitiskan airmata di tikar sejadah. Mudah-mudahan insan tersebut akan diberkati hidupnya..amin…
Ok sekarang dah jam 10.36malam. mata aku pun dah pedih dan bengkak hasil drpada menangis tadi. So aku nak solat isyak lepas tu nak tidur sebab esok aku still lagi kerja shift pagi. Mudah-mudahan hari esok akan berjalan lebih lancer dari hari2 yang sebelum ni. Semoga ALLAH permudahkan segala urusan aku sepanjang bekerja ataupun berada kat sini. Amin~~~GOOD  NIGHT DAN ASSALAMUALAIKUM J


TQ sebab sudi baca entry cik diya. Jgn lupa like and share ok :)

HARI PERTAMA BEKERJA


3 Julai 2012 (Selasa) 8.32pm
Hari ni hari pertama aku kerja kat klinik kita saujana impian kajang. Ni klinik yg kakna pernah kerja sebelum ni. Semalam masa mak ngan abg cik hantar aku, aku rasa berat hati sangat2 nak stay sini. Rasa mcam x jadi nak kerja. Nak je aku ikut balik kmpung semula malam tu. Tapi fikir2 kan balik yg mak ngan abg cik susah payah hantar aku dan beratus duit habis, tggu aku hbis briefing smpai 8jam dalam kereta, smpai waktu makan pun mak abaikan, pastu tngok pulak airmuka mak yg keletihan tolong aku angkt brang naik bilik, hbiskn duit beli brang2 aku, aku kuatkan jugak semngat aku utk stay dan kerja kat sini. Semua perasaan tu aku cuba buang jauh2 semata2 nak dapatkan duit utk balas balik smua tu kat mak Lagipun sampai bila aku nak mak tnggung mkan minum dan keperluan aku. Aku kena la jugak belajar cari duit sendiri dan tanggung mak pulak. So berlinang  lah airmata bila kenangkan  jauh ngan mak. Sampai menitik la airmata ni kat sjadah bila solat. Maklumla anak bongsu, so manja tu ada la sedikit. Mana tak nya, Selalu kalau kat kampung mesti gelak ngan mak masa borak. Tidur ngan mak, so sebelum terlelap mesti gosip sana sini..hehe..bila tiba je time solat, mak akan ingatkan aku utk solat.sekarang dah lain. Aku dah kena ingtkan diri aku sendri tntang solat dan jugak berdikari. Tidur pun bukn ngan mak dah, tapi ngan mmber.Sebelum ni kalau kat kampung pagi2 mak bising kejut suruh solat subuh, tapi skang aku dh mula kunci jam phone, bngun sendiri……! Tapi pagi tadi first day kerja aku mintak mak kejutkan. So pukul 5.45 mak dah call kejutkan. Tapi mak tahu aku ni liat sikit nak bangun. So mak call dua kali. Pukul 6.05 a.m mak call lagi skali nak pastikan aku dh bangun..hehe..
Ok beralih kepada kawan sebilik. Msa mula2 smpai housemate takde. Dia kerja shift petang, balik pukul 12malam. So aku kemas barang2 aku. Dalam hati smbil berdoa supaya housemate aku tu org yg baik dan senang untk berborak. Lepas penat berkemas aku iron uniform, mandi ,solat dan rehat2 atas tilam sampaila terlelap. Sedar2 bilik dah terang. Rupanya housemate aku dh balik. So aku bngun basuh muka then tegur housemate aku tu. Nama dia kak yani umr 23thun dri kelantan. Dari pndangan mata kasar aku nmpak dia mcm baik,ramah dan senang utk berborak. Tapi terlalu awal utk aku buat penilaian mcm tu kan. Apa2 pun Alhamdulillah aku nmpak kak yani solat. So mudah bagi aku utk ingtkan diri aku jgak setiap kali wktu solat bila tgk kak yani solat. Lepas kak yani siap mandi aku Tanya serba sedkit kerja2 berkaitan dngn klinik. Kak yani crita serba sdkit. Dalam hati tak pernah lekang dari berdoa supaya Tuhan permudahkan segla urusan aku spnjang berada kat sini (Rabbi yassir wala tu’asir ya karim) doa yg mak mintak aku amalkan sejak dari dlu lagi supnya Tuhan permudahkan sgalanya.
Bercerita pulak brkaitan ngan kerja kat klnik ari ni. Pergi pagi tadi skali ngan kak shad an kak bella. Dua2 tu ok je. Cuma buat smentara ni aku tak berapa biasa lagi. Biasa la kan staff baru, so nak sporting2 dengan staff lain pun macam teragak2 lagi. Sampai kat klinik aku tnya pada kak sha apa yg nak di buat. So dia terangkan la apa yg patut. Dia ajar aku punch card then dia bgtahu perkara rutin setiap kali msuk kerja. Lepas dh paham semua aku mulakan kerja aku. Ambil penyapu dan penyodk then sapu setiap sudut klinik. Dah siap semua aku duduk kat bahagian recept iaitu bahagian pertama menerima kedatangan pesakit atau dkenali sbg bhgian pndftaran. Masa kat bahagian tu kak liza yg banyak tunjuk ajar kat aku. Staff yg lain pun ada jgak yg tnjuk ajar tapi yg banyak ajar kak liza la sbb mgkin pagi tu kak liza mmg bhgian recept. Kak sha ngan kak dayah bhagian farmasi dan kak bella pulak bhgian internal (bantu doktor). Lebih kurang jam 9 lebih lepas je doctor smpai klinik dh mula dikerumuni dengan pesakit yg pelbagai lapisan dan jugak pnyakit. Alhamdulillah, hari ni pesakit yg dating semuanya ok2. Takde la yg macam marah2 ke atau apa2 je la. Lepas kak liza tengok aku handle bhgian  kompter dan form2 yg berkaitan, dia terus tinggalkan aku kat bhgian recept tu utk buat kerja yg lain. So dari situ aku dh mula beranikan diri untuk buat kerja tu. Slowly aku enter nma2 pesakit, cari kad2 pesakit, isi form, hantar kad ke bilik doctor dan macam2 lagi la. Hurm seronok jugak kan..hehe. tengah2 leka enter nma2 pesakit tiba2 pesakit datang sekaligus 6 orang. Tak sampai 5minit dating lagi 4 orang. Semuanya kes FOMEMA (wrga asing) datang utk buat x-ray , blood and urine test. Dah kata staff baru kan, buat kerja pun tak tentu hala la. Mula jadi gelabah. Tapi dalam hati still maintain ngan ayat permudah segala urusan tu.. J yg lawaknya kebanyakkan kad pesakit berada kat rak yg tinggi. Memandangkan aku ni tak cukuo ketinggian, apa lagi, panjat kerusi la..hahaha..at the end sume dalam control sebab kak liza datang tolong..thanks kak liza..! J
11.30pm, break time..! dah selesai semua kerja dan pesakit pun dah taka da yang baru sampai kak bella suruh aku pergi makan. Makanan dh siap dbungkus pagi tadi. Aku pergi beli dengan kak sha. Siap makan macam biasa sambung kerja smpai pukul 12.50pm. Then lunch time. Aku tak makan pun sebab tadi pun makan lewat. So perut still lagi kenyang. Duduk kemas2 tempt recept smbil baca form2, dan kenalpasti tempat form disimpan, tengok2 jam dah pukul 1.25pm. Apa lagi pergi solat la. Solat kat bilik x-ray bahagian belakang. Siap solat sambung lagi kerja sampai la pukul 4.30pm.  Sepatutnya habis kerja pkul 4, tapi kak ros (ketua) nak jumpa aku.sebab nak bagi sikit2 briefing berkaitan ngan kerja. Semuanya settle dalam pukul 4.45pm then balik sampai rumah pkul 4.55pm. sampai rumah call mak sekejap .Kerinduan melanda. Cakap dengan mak pun mata berair. Tak tahu knapa sebak sangt2.hehe..LETIH??? Of course letih sebab first day kerja kan. So apa lagi, rehat2 skejap, mandi, solat, tgk tv, baham maggi then rehat2 atas tilam sampai la terlelap. Setengah jam je terlelap. Sedar2 dah msuk wktu mghrib. Bangun solat, mengaji then on laptop. Actually on laptop ni nak online. Nak buka email, mna tahu ada apa2 berita berkaitan dengan resume yg aku hantar tu. Tapi broadband tak boleh connect, mungkin abg lang terlupa nak bayar. Rasanya dah dua atau 3buln ttangguh. Hurmm.. tak pe la. Aku dh tak nak susahkan adik beradik. Lepas ni aku akan bayar sendiri. Memandangkan tak boleh nak online, email pun tak boleh buka apatah lagi facebook, so aku karang la cerita ni. Untung2 nanti boleh aku share kat blog aku bila brdband aku dh bayar nanti.hehe…Eh dh pkul 9 lebih..ok la, nak shut down lptop. Nak solat Isyak, iron uniform, kmas bilik apa yg ptut then brsedia utk tidur. Esok mcam biasa la shift pagi lagi..GOOD NIGHT DAN ASSALAMUALAIKUM J

TQ sebab sudi baca entry cik diya. Jgn lupa like and share ok :)