RUKUN TETANGGA SAYA

Friday, 30 September 2011

MERANTAU KAT 3 NEGERI!!!!

Assalamualaikum w.b.t...

malam ni mcam malam weekend yg biasa la,lepak umah akk aku kat Selayang...kebetulan mak ngan abg aku pun ade kat sini sebab esok nak jalan2 kat Putrajaya sebab ade function penutupan minggu perayaan...actully aku plan nak balik Jengka sbb Pencuri Hati aku ade kat Jengka..dia dpt cuti 5hari..tp nak wat cmne kan dh kat Jengka x de spe..kalu aku balik semata-mata nak jumpa dia, anti pe lak org kampung kata kalu nampak ktorg kuar sama..thats why aku decide balik umah akk aku..
agipun aku balik umah akk aku ni bleh gak jumpa mak aku...sebab nak bgtau pasal tempat2 praktikal aku...dapat mana??? haaaa...jeng..jeng.....nak tau aku dpat ane??? aku dapat kat 3 tempat...start bertolak
7 November 2011.first aku kna anta kat Hospital Port Dickson, second kat Klinik Desa Parit Ibrahim,Kluang,Johor and then lastly kat Hospital Jasin, Melaka...so aku kna travel ke sana and ke sini la..waAaA...merantau merata tempat tu...yg sy0k nye skang, aku dh x dpt belah Utara...nape x nak belah Utara????? of course aku xnak dh g sna.!!.first reason aku xnak g sna sbb dh 3 kali kna anta belah Utara ( Hospital Bukit Mertajam dua kali , Hospital Jitra)..second reason sbb aku mmg dh cuci tangan area Utara...ala spe2 yg rajin follow entry aku sebelum-sebelum ni korang tau la nape aku cuci tangan dan kaki belah sana..hahahhaahahah...
aku dh " steril "..so untuk ape aku pergi belah sana agi..cukup la ngan ape yg dh aku lalui sepanjang pernah prktikal kat sana..aku xnak " pisang berbuah dua kali "...
bbalik kisah pasal praktikal...tempat-tempat praktikal yang aku dapat tu semuanye cun-cun la..member2 yg dapat sama ngan aku pun cun-cun belaka..kebanyakkan mmber yg dapat sama ngan aku tu, aku pernah praktikal ngan diorang..so no hal la bab2 member ni..hehe..
nampaknye Raya Haji tahun ni aku x dapat cuti la..sbb kalu x silap aku raya haji 5 atau 6 aribulan November kan..aku plak nak kna bertolak 5ariblan ke tempat prktikal..asenye kna beraya atas bas la kot ngan member2..alaa biarla...kerja aku ni banyak pahala pe..berkhidmat untuk agama,bangsa dan negara..wAaA..ayat nak bombastik aje..hahaahha...
em k la..k la...dh pnjang sangat entry aku ni..anti berat plak blog aku ni...anti jumpa kat next entry k...GOTCHA..!!  :)




TQ sebab sudi baca entry cik diya. Jgn lupa like and share ok :)

Wednesday, 28 September 2011

LEMAS AMBIL BOT KAWALAN JAUH

Assalamualaikum w.b.t.

malam tadi pukul 8 malam aku cepat-cepat ngadap TV sebab nak tahu perkembangan pasal arwah Fizie..sume tv aku buka..kejap-kejap alih tv1,tv2,tv3, ngan tv9..housemate aku pun tunggu jugak mana la tahu kalau2 ade berita pasal arwah kawan aku tu..aku tak berganjak dari tv tu..aku sorang yang control tv tu sampai la pukul 9, still tak ade berita pasal arwah...mcam mna kdaan arwah sebenarnye??? ade yg cakap mayat arwah belum jumpa..ade yang cakap dah jumpa pas zohor semalam..lebih kurang pukul 9 lebih aku dapat satu msj dari Someone..msj yang tertulis mayat arwah Fizie dh dijumpai..xde ape yang teruk dialami cume bengkak2 sikit pada bahagian muka..mgkin disebabkan terkena batu2 atau akar2 pokok dalam sungai tu kot...walau ape pun keadaan arwah di jumpai, Alhamdulillah jasad arwah berjaya ditemui..at least arwah tenang selepas dikebumikan..ape yang aku tahu, arwah dikebumikan pukul 11 pagi tadi..sejauh mana kebenaran khabar angin tu, Wallahualam...
pagi tadi masa break pkul 10 pagi kat kelas, aku ternmpak paper Metro kat atas meja member aku..dalam fikiran aku hanya satu..nk tengok ada atau x kisah arwah Fizie..helaian demi helaian aku selak..sampai muka surat 8, aku hentikan selakan.. " LEMAS AMBIL BOT KAWALAN JAUH " tajuk ni buatkan aku betul2 tersentak..gambar arwah kawan aku terpampang kat  tajuk 2...Ya Allah realiti nye kawan aku Fizie mmg dh meninggal..ape yg hanya mampu aku lakukan, berdoa semoga roh nye ditempatkan di kalangan orang2 yg beriman...pas baca keratan akhbar tu, aku mintak kat member aku untuk simpan keratan tu untuk di jadikan kenangan...

smalam aku ade baca komen2 kat fb pasal kes arwah ni...ramai yg komen ayat2 yg x sedap di baca..pe yg boleh aku cakap, ajal dan maut Tuhan yg tentukan..kite x perlu pertikaikan kenapa,mengapa dan bagaimana  semua tu boleh jadi sbb semuanye dh tertulis kat atas sana..kalu arwah tahu dia bakal lemas lepas terjun dalam sungai tu, arwah mesti x terjun kan..so arwah x tahu nasib dia mcam 2, sebab tu arwah terjun...Allah berhak untuk cabut nyawa seseorang tu dengan apa cara sekali pun....pape pun kite yg hidup ni x de hak nak pertikaikan ape yg dh Allah tentukan untuk hamba Nya..pe yg kita mampu lakukan sekarang, doakan arwah ditempatkan di kalangan orang2 yg beriman..dan jganla seksa arwah dengan pertikaikan semua yang dh berlaku...


 AL-FATIHAH untuk ARWAH MOHD NOR HAFIZIE BIN MOHD NAN..semoga roh nye dicucuri rahmat dari Allah s.w.t...aminnn...

TQ sebab sudi baca entry cik diya. Jgn lupa like and share ok :)

Tuesday, 27 September 2011

PEMERGIAN MOHD NOR HAFIZIE MOHD NAN

Assalamualaikum...
tengah leka mendengar pengajaran dari lecturer Islamic Study, tiba-tiba handphone aku vibrate..tengok2 ade calling dari Pencuri Hati aku...aku angkat, tp x sempat nak cakap lma sebab line x clear.then dapat msj dari Addy dia ckp kawan aku meninggal sebab lemas kat sungai..Hafizi..member yg pernah aku rapat satu ketika dulu masa Form 3 kat SMKJ12 telah pergi wat selama-lamanye disebabkan mati lemas kat sungai Arau..mulanye aku kurang pasti ngan msj tu..then aku terus call Addy.
.kebetulan ustazah bagi take 5..aku pun pergi la toilet call Addy balik..Addy ckp nak tau lebih detail call mmber2 lain..aku nak call cmne kalu no member2 sume kat no lma aku..pas je balik kelas, aku terus on no lma..member aku Anis call..dia cite sumenye kat aku..Innalillahiwainnailaihirojiun.....dalam fikiran aku hanya fikirkan satu...iaitu, pemergiaan arwah Amy bberapa bulan yg lepas masih bermain kat fkiran aku..hari ni dpat lagi satu berita pmergian kwan yg boleh dikatakan rpat satu ketika dulu.tp pe yg aku tahu, ade mmber2 cakap, Fizie belum dijumpai lagi..maklumat ni dapat dari adik Fizie sndiri...ade lak yg cakap mayat Fizie dh djumpai..sejauh mna kebenaran cerita ni, sama-samala kite berdoa semoga Fizie dijumpai...

mgkin aku x rapat ngan arwah mcam mmber2 lain..tp dulu arwah pernah jgak share sikit2 problem arwah ngan aku especially pasal kesihatan arwah..di sebabkan ade sedikit salah faham, aku ngan arwah dah mula jadi renggang..tp aku still anggap arwah kawan aku thats why sampai skang aku masih agi simpan kad yg dia penah bgi kat aku masa Form 3 dlu...

ni gambar aku amik dari Berita Harian Online.pe yg aku tahu, arwah lemas semasa nak perbetulkan enjin boat kawalan jauh yg terbalik kat Sungai Arau sebelum di hanyutkan arus deras..

ni la kad yg aku mksdkan tu...smpai skang aku still agi simpan..(bhgian belakang kad)

 (bahagian depan kad)

aku tau ko x dapat bace ape yg aku tulis ni Fizie, tp pape pun, aku nak mintak maaf kalau2 pernah sakitkan hati ko sepanjang persahabatan kite..segala salah faham yg jadi antara kite dulu, aku dh pun lupakan..
MAAFKAN AKU  Mohd Nor Hafizie Mohd Nan 

TQ sebab sudi baca entry cik diya. Jgn lupa like and share ok :)