RUKUN TETANGGA SAYA

Monday, 31 December 2012

SELAMAT ULANGTAHUN KELAHIRAN UNTUK ARWAH ABAH


Hari ni 01 Januari adalah hari kelahiran arwah abah cik diya yang ke 67tahun. setiap tahun cik diya tak pernah terlupa untuk wish kat arwah abah walaupun arwah abah dah tak ada. arwah abah meninggal masa cik diya umur 9tahun. masa tu cik diya darjah 3. so sekarang dah 12tahun cik diya hidup tanpa panggilan "abah"..masa 13 Ogos tahun 2000 hari Ahad, arwah abah menghembuskan nafas terakhirnya di Hospital Bandar Pusat disebabkan penyakit tekanan darah yang terlalu tinggi sehingga abah mengalami mild stroke. masa tu cik diya kecil lagi. masih tak tahu erti sebenar ditinggalkan. lepas je arwah abah meninggal, mak la yang jaga cik diya dengan adik beradik. mak la ibu, mak juga la abah bagi kami semua.

nak tahu tak,setiap kali naik musim buka sekolah, cik diya mesti menangis sebab tengok kawan-kawan lain datang sekolah mesti tangan dipimpin oleh mak dan ayah diorang. tapi cik diya hanya dipimpin tangan oleh mak. kadang-kadang perasaan cemburu tu ada. tapi bukan kadang-kadang la kot, kerap-kerap..hahahaha... ye la masa tu kan cik diya kecil lagi, tengok orang lain best je ayah hantar pergi sekolah.tapi cik diya??? hurmmm..cik diya tak boleh nak pertikaikan semua tu sebab itu dah tertulis di Luh Mahfuz tentang kehidupan keluarga cik diya.

kadang-kadang bila cik diya tengok ayah hantar anak-anak pergi sekolah, mesti cik diya teringat kenangan arwah abah hantar cik diya pergi sekolah. pernah masa kecil-kecil dulu sebelum nak pergi sekolah mesti arwah abah akan tanya "adik, duit belanja ada tak???kalau tak ada, amil duit dalam poket baju melayu abah.." nakal tak nakal nye cik diya, pergi ambil sampai rm5..tapi arwah abah tahu. arwah tak marah pun sebab dia tahu cik diya budak-budak lagi masa tu. pernah jugak sekali arwah abah pesan kat cik diya yang buatkan cik diya ingat sampai sekarang. "adik, belanja tu nanti jimat-jimat la. kita ni bukan orang senang." nasihat abah tu cik diya macam masih terdengar-dengar je kat telinga sampai sekarang.

kenangan yang paling cik diya tak boleh lupa setiap kali tengok tv lepas waktu isyak. arwah abah selalu solat maghrib dengan isyak kat masjid. lebih kurang pukul 9 lebih arwah abah akan balik. kitorang adik beradik kalau dengar je motor sport masuk kawasan rumah, cepat-cepat tutup tv lepas tu g solat. masing-masing takut kena marah dengan arwah abah..heheheh..hurmmmmmm...tapi sekarang semua tu hanya tinggal kenangan. rindu pulak nak sebut panggilan "abah"...

* apa-apa pun cik diya tetap nak ucap selamat ulangtahun kelahiran untuk arwah abah cik diya. "semoga abah tenang kat sana dan ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman..aminnn"

TQ sebab sudi baca entry cik diya. Jgn lupa like and share ok :)

Friday, 28 December 2012

KEPALA TERSANGKUT SEMASA UJIAN KERETA JPJ


lepas dari raya haji tahun ni sampai la sekarang cik dia bertungkus-lumus untuk dapatkan lesen kereta dengan motor. kalau tak, sepatutnya lepasje habis SPM dulu lagi cik diya dah boleh ambil. tapi tak syok la sebab guna duit mak. at least nak ambil lesen biarla guna duit hasil titik peluh sendiri. Alhamdulillah sekarang cik diya ambil lesen kereta motor guna duit hasil titik peluh cik diya sendiri :) mesti you all terkejut kan sebab cik diya ambil masa terlalu lama belajar kereta.. mana tak nye, cik diya kan sekarang kerja pagi petang tak tentu masa. so kalau nak ambil lesen pun kena tunggu hari-hari yang sesuai la. thats why la tempoh ambil lesen cik diya lama dan berbulan-bulan.


pagi petang cik diya belajar kereta.kadang2 sampai tak sempat rehat,makan ngan mandi.
tengok dalam gambar ni, uniform kerja pun tak sempat salin. tudung je sempat tukar.
habis kerja terus pergi school driving. habis bljar driving kena masuk kerja balik.
just imagine keletihan yg cik diya alami.fuuhhhhhhhhhh ~ ~ ~ ~

belajar punya belajar, tibalah masa cik diya untuk diuji dengan JPJ iaitu hari ni la. 28.12.2012.
nampak tak no kat atas tu. haa tu la giliran cik diya, "69"..agak-agak no ni bawak
tuah tak kat cik diya???
jeng..jeng..jeng......Alhamdulillah cik diya lulus untuk ujian bukit, parking
dan 3 penjuru.fuuhh nasib baik JPJ tu baik. baik tak baik mana la
sebab JPJ tu orang Pahang jugak.hehehe..thanks abg JPJ
 sbb wish luck untuk cik diya dan berborak
gunakan loghat Pahang tadi hehe :)

tadaAaAaAaAa......cik diya lulus ujian jalan raya walaupun mula-mula masuk
kereta tadi kepala cik diya tersangkut  dekat pintu sampai senget-senget  tudung.
hahahaah..yang tak boleh bla sampai bergegar kereta viva tu di buatnya.
gemuruh punya pasal sampai tersangkut kepala dekat  pintu kereta.
hahaha mana tak nye, dapat akak JPJ serius. sape tak cuak.
 tapi biarla nak sangkut kepala ke,senget tudung ke,
 apa ke, janji dah lulus..ALHAMDULILLAH :)



* sekarang tunggu untuk test JPJ motor pulak 11.01.2013. sepatutnya test motor cik diya hari ni jugak. memandangkan pihak school driving membuat sedikit kesilapan, nama cik diya dan 10 orang lagi student tak lepas  test JPJ hari ni. so pihak school driving masukkan nama kitorang dalam senarai test JPJ untuk 11.01.2013. kira ok jugak la kan, tak ada la stress sangat..haa sebelum nak habiskan entry, cik diya nak cakap thanks dekat member2 yang wish luck untuk test JPJ cik diya hari ni dan thanks jugak dekat cikgu-cikgu kelas memandu yang sudi layan kerenah cik diya yang senget tadi..hahahahahahaha..x0x0 SALAM :)
















TQ sebab sudi baca entry cik diya. Jgn lupa like and share ok :)

Sunday, 23 December 2012

CHICKEN CHOP VS SELIPAR JEPUN


Tengah kusyuk layan Money Drop dekat Astro dengan kak yani, tiba-tiba perut cik diya mendendangkan lagu nazam lebaran..hahhaha..maklum la balik dari kerja terus pergi school driving. so memang tak makan pape lagi la.lapar tu Tuhan je la yang tahu.


cik diya : akak, orang lapar la. jom pergi beli makanan nak? lapar sangat-sangat ni.tapi akak bagi orang lelap sekejap. 15minit je.letih sangat-sangat ni.

kak yani : emm akak pun lapar la ya. jom la kita keluar cari makan naik motor kak bella jap.tapi ya tidur dulu. nanti dah bangaun baru kita pergi.

cik diya : (agak-agak dah hilang sikit letih dengan mengantuk)ok jom. nak makan apa  kak?

kak yani : ya, akak rasa nak makan chicken chop la. teringin sangat-sangat. jom kita makan nak ya?

cik diya : (juling sekejap mata.sampai tercekik air liur sendiri maklumla hujung-hujung bulan ni. gaji pun tak masuk lagi,tapi teringin.sebab dah lama tak makan).. sama la kak. orang pun teringin jugak.ok2 jom siap..

vrooommmm..vroommmm..erkkkkkk....sampai je depan Restoran Home Steak..motor dah siap parking.

kak yani : ya, parking motor jauh sikit. malu la orang tengok naik motor tapi belagak nak makan chicken chop... ya, tak kan kita nak pergi makan chicken chop kot. kedai tu macam mahal je. kita dah la tak gaji lagi ni. duit pun entah cukup ke entah tak ni.hahahaha

cik diya : ha'ah kak. betul jugak. kalau macam tu kita makan kuey teaw celup la kat kedai sebelah.

sampai je depan kedai lagi satu tu, dah siap duduk ni, tinggal nak order je.

kak yani : alaa ya..akak teringin la pulak nak makan chicken chop.jom kita pergi makan chicken chop la.

cik diya : orang pun teringin jugak kak walaupun duit ada berapa sen je ni.rasanya tak mahal kot kedai tu. nampak je macam mahal.ok tak pe kak, apa kata kita try survey dulu. kita lalu dulu ok.

kak yani : ok jom-jom

cuba buat iklan lalu ke hulu ke hilir berkali-kali depan restoran Home Steak tu sambil pandang keadaan sekeliling..

kak yani : eh ya, akak rasa macam mahal la. duit dah la akak bawak sikit je ni.

cik diya : tak pe kak. kita masuk je.buat tak tahu. tak kan la dua pinggan chicken chop sampai rm50 lebih kot.

cik diya cuba memulakan untuk masuk kedai tu, tiba-tiba kak yani bersuara lagi.....kali ni ayat kak yani macam nak mintak pelempang, pijak dan macam-macam lagi la..haahhahaah.

kak yani : ya, tak kan kita nak masuk kedai tu pakai selipar jepun (sambil pandang kaki antara satu sama lain  sambil gerak-gerakkan jari-jari kaki)

cik diya : hahahhahaahhahahha..ya Allah kak, orang baru perasan kita dua pakai selipar jepun!!!!. kalau tahu nak datang kedai ni kita pakai high heels 3 4 inci je, lepas tu pakai baju gaun labuh-labuh..hahhahhhahah..ahh..tak pe kak. kita buat selamber je. janji dapat makan, perut kenyang..dah lama sangat dah kita bincang ni kak.perut orang lapar sangat dah ni.

cik diya dahulukan langkah.masuk je kedai tu terus parking dekat meja yang berhampiran pintu. on the sport order chicken chop dua. masa tengah makan, tengok orang meja sebelah selamber je pakai selipar jepun ngan seluar track. moden lagi la cik diya dengan kak yani pakai jeans..hahahahaha..keluar je dari kedai tu senyum lebar la cik diya dengan kak yani sebab dapat makan chicken chop. padahal kedai tu tak la semahal mana pun. standard dengan kedai lain jugak la. sedap pun sedap.

* moral of story, jangan judge something tu dari luaran je. tengok kedai berkaca bagai, ingatkan mahal, padahal standard ala-ala mamak je. belum cuba belum tahu kan.by the way tak sangka telatah cik diya dengan kak yani tu diperhatikan oleh seorang mamat ni sampai dia letakkan sekeping kertas yang bertulis "013******* untuk baju hitam"..kebetulan masa tu cik diya pakai baju hitam dan kak yani pakai baju putih. cik diya rasa nak gelak guling-guling je masa baca kertas tu..haahhahahahahahahaha



TQ sebab sudi baca entry cik diya. Jgn lupa like and share ok :)

Tuesday, 18 December 2012

KEHADIRAN BUAH NESCAFE DAN BUAH KOPI

taDaAaAaAaAaA~ ~ ~ ~cik diya ada entry baru lagi...jom mengendap sekejap blog cik diya nak??..sebab entry kali ni cik diya dapat ilham dari housemate cik diya, iaitu kak ida....hehe..thanks kak ida a.k.a kak k-pop sebab cetuskan idea untuk cik diya update blog cikai cik diya ni..bermula la al-kisahhhhhhh angin sepoi-sepoi bahasa, pokok kelapa melentur liuk..eh..ehhh..silap plak.tiba-tiba terkeluar madah cerpen zaman sekolah..hehe...ok macam ni, masa cik diya, kak ida, kak tika dengan kak sha duk kusyuk melayan drama cinta adam & hawa, tiba-tiba ada comersial break pasal "coffee" tiba-tiba kak ida bersuara. "eh air kopi dengan nescafe tu datang dari buah kopi kan?? cuma penghasilannya yg berbeza kan??" semua terdiam..otak cik diya mula ligat berfikir..hurmmmm....masing-masing cuba menyuarakan pendapat. ada yang cakap nescafe datang dari lain, air kopi pulak dari buah kopi. so semua nya meninggalkan tanda tanya. dan cik diya mula fikir, kalau air kopi datang dari buah kopi, tapi air nescafe datang dari buah nescafe ke??? haaiishhh..macam pelik je..tak penah dengar pulak nama buah nescafe atau pokok nescafe..haahahahaha..haaaaaa....thats why la cik diya buat entry ni. cik diya try kaji dari mana datang nya air kopi dan nescafe...so0o0o0o...you all pun mesti nak tahu jugak kan??kan???kan??? ok jom terus baca entry cik diya ni sampai habis.....let's check it out......

first of all cik diya nak share maklumat yang cik diya dapat berkaitan dengan nescafe dulu. actually, nescafe ni namanya terhasil daripada gabungan "nestle" dengan "cafe".Nestle adalah nama makanan dan minuman yang terbesar di dunia manakala Nescafe adalah salah satu hasil produk dari Nestle. pada tahun 1930, kerajaan Brazil mencabar Nestle untuk mencipta sejenis minuman berasaskan kopi yang memudahkan orang ramai dengan cara menambah air sahaja tetapi perisa asli kopi tetap di kekalkan. setelah 7 tahun kajian dibuat oleh Max Morgenthaler dan pengkaji-pengkaji lain yang berbangsa Swiss, jeng..jeng...jengggggg.....akhirnya produk Nescafe berjaya dihasilkan dan di perkenalkan ke seluruh dunia.

ok tu cerita berkaitan dengan nescafe, manakala kopi pula seperti yang kita tahu terhasil dari buah kopi yang telah dipanggang, di kisar, dan direndam. so nescafe dan kopi datangnya dari buah yang sama iaitu "buah kopi" cuma yang membezakan nya hanya la cara pembuatan atau bahan yang ditambah atau dikurangkan dalam proses penghasilan kedua-dua produk tersebut. 

* harap-harap entry kali ni akan menjawab persoalan yang bermain di fikiran kak ida..hehe.. tapi you all kena ingat tau jangan ambil terlalu banyak kopi ataupun nescafe sebab kandungan kafein yang tinggi dalam minuman tersebut akan menyerap dan membuang vitamin C, kolegen dan gluthathione (agen pencerah) dalam badan kita.kalau you all nak tahu lebih banyak kesan buruk kafeian pada badan kita, you all boleh tekan ------>   klik sini ok la cik diya nak beradu dulu.capek bangat harini.nite semua. jangan lupa solat Isyak ye sebelum ketiduran..hehe..x0x0..salam :)

TQ sebab sudi baca entry cik diya. Jgn lupa like and share ok :)

Monday, 17 December 2012

CARA MENDAPATKAN ANAK MENGIKUT ASID DAN ALKALI


Entry...entry,,,,,wahhhh...semangat betul cik diya malam ni..malam ni saja dah berapa entry update. actually cik diya dah karang lama dah. tapi cik diya buat kat microsoft word dulu. sebab bila nak publish je mesti line bb slow. so malam ni cik diya publish kan semua, cuma cik diya edit apa yang patut je.. hehe..ok entry kali ni pun sama  macam yang sebelum ni. atas permintaan seorang sahabat cik diya, dia nak tahu cara nak mendapatkan anak mengikut tahap keasidan dan alkali.cra ni lebih kepada cara kajian moden la. ala-ala zaman perubatan ni. tapi sejauh mana kesahihan nya, wallahualam..tapi  cara ni pernah di eksperimen kan oleh sepasang suami isteri ni, Alhamdulillah berjaya..samada secara kebetulan atau sebaliknya, wallahualam..

ok...ok..dah..jom straight forward pada apa yang nak dikongsikan. you all tahu cara nak dapatkan anak lelaki atau perempuan mengikut tahap asid dan alkali tak????( tak habis-habis cara nak dapatkan anak cik diya ni..dah gatal nak kawin ke??? hahhhaahah...)  ok macam mna ek nak mula kan.hurmm ok..macam ni..menurut apa yang cik diya kaji dan baca, apabila isteri mengalami kadar keasidan yang tinggi, digalakkan supaya isteri mencuci private part sebelum ehem-ehem dengan menggunakan 2-3 sudu soda bikarbonat (ala serbuk penaik yang mak you all guna untuk buat kek tu..hehe) yang dibancuh dengan air suam untuk meningkatkan kadar alkali. kenapa soda bikarbonat??? sebab soda bikarbonat kan bersifat alkali yang tinggi. kalau rasa ada bahan lain bersifat alkali try la guna. tapi jangan yang pelik-pelik dah la.hahaha..mesti nak tahu kan apa fungsi alkali ni?? ok macam ni..actually alkali menggalakkan pergerakkan sperma Y dan ini memudahkan mendapat baby boy. Haa mesti you all nak tanya apa pulak dah sperma Y tu? betul tak?? ok tak pe. jangan rissau. cik diya akan terangkan.(wahh dah macam lecturer plak dah) ok macam ni, sperma yang membawa kromoson  Y  ni akan menghasilkan XY = lelaki, manakala sperma yang bawa kromosom X akan hasilkan XX=perempuan. selalunya ovum yang akan menghasilkan kromosom X. Lets say si suami melepaskan sperma yang membawa kromosom Y, manakala ovari si isteri melepaskan ovum kromosom X. apabila kromoson tersebut tercantum dan disenyawakan akan terjadi XY right? thats mean ia akan terhasil baby boy. sebab XY sama dengan bayi lelaki. so faham tak kat situ???? kalau tak paham cuba jugak bagi paham..hehehheeh..ok2 kalau tak paham try tengok gambar rajah kat bawah ni ok

ok..yang tu pasal nak dapatkan anak lelaki.tapi kalau you all nak dapatkan anak perempuan pulak si isteri perlu mencuci private part menggunakan 2 sudu teh cuka putih yang dicampurkan dengan 1 liter air suam untuk meningkatkan tahap keasidan di bahagian faraj. ini akan memudahkan pergerakkan sperma X dan khamilan baby girl. tapi jangan pulak you all cuci guna cuka getah...nanti masak laaaa..........nyaknye ke you all.. so be carefull ok :) 
 * sama juga nasihat cik diya untuk entry kali ni, jangan terlalu taksub ok. apa yang kita rancang tidak semestinya akan terjadi sebab sebaik-baik perancang adalah Allah s.w.t.tapi tidak salah untuk kita mencuba...eh silap pulak, bukan kita tapi you all..sebab cik diya  <3 not taken yet..hehehehe....selamat mencuba....tapi ingat, hanya untuk yang sah bergelar suami isteri je tau. yang belum sah tu jangan nak mengataaiiiiiiiiiiii buat..hahahhahahah..x0x0..salam....

TQ sebab sudi baca entry cik diya. Jgn lupa like and share ok :)

CARA UNTUK MENDAPATKAN ANAK LELAKI ATAU PEREMPUAN MENGIKUT KALENDER CINA


 Tiba-tiba rajin pulak nak mengarang banyak entry malam ni..hehe..actually entry ni cik diya buat sebab ada permintaan dari kawan cik diya. dia dah lama request suruh cik diya buat. memandangkan cik diya tak ada masa, so lewat sikit la kajian cik diya ni nak siap.ok macam biasa, lets straight forward pada apa yang cik diya nak share. you all pernah dengar tak cara nak dapatkan baby girl atau baby boy mengikut kalender Cina??? dari apa yang cik diya kaji dan baca, ni hasil yang cik diya dapat. (wahhhhh tak boleh bla, kaji dan baca tu..haaa cam gituuuu...)

ok kat bawah ni ada satu kalender Cina yang selalu diguna pakai orang Cina berabad dulu untuk dapatkan anak selang seli or whatever. mostly kalau you all perasan orang cina anak diorang mesti sepasang kan?? ok lets check it out cara pengiraan diorang macam mana. eh jap..kalender ni sampai umur 31 tahun je tau.yang pregnant lebih dari umur tu tak tahu la macam mana. mgkin kena ikut kalender Melayu la plak kot..hehe..
 ok lets say you all pregnant masa umur 27tahun. menurut kalender Cina bayi perempuan akan lahir dalam bulan Januari, Mac, Mei, June, November.



  1. pilih jantina bayi (G = girl, B = boy)
  2. tengok umur anda ketika hendak lahirkan anak
  3. tengok bulan kelahiran dan pilih
  4. then chaitookk..chaiyookk..berusahaaa...!!
kalau you all pilih untuk lahirkan baby bulan Mei 2013, jadi proses "tanam benih" kenalah dalam lingkungan bulan 9 atau 10 sebelum bulan Mei 2013. Means, dalam bulan Julai 2012, you all kena berusaha sehabis mungkin untuk "tanam benih"..uppppsssss :P
 ada yang cakap % ketepatan cara ni 99%. tapi kalau you all tak salah kira la. kalau salah kira..uuppppssss..sorry to say..hehe...

* by the way jantina lelaki atau perempuan ditentukan Allah. kita hanya rancang je..ni kiranya macam salah satu usaha dan perancangan la. tapi yang tentukan semua Allah s.w.t. jangan la pulak you all terlalu taksub dengan cara ni sampai 100% percaya..and last2 kalau tak betul mula la melalak meraung bagai lepas tu meroyan..hahahahaah.so carefully, jangan sampai menjatuhkan akidah sendiri ok. tak salah kalau kita mencuba tapi jangan sampai terlalu "TAKSUB" tau..sebab sejauh mana kita rancang sesuatu , dan sesempurna mana pun perancangan kita tu, kita kena ingat tiada yang mustahil bagi Allah s.w.t. sebab sebaik-baik perancangan hanya lah dari Dia Yang Maha Pencipta :)  ok..thats all from cik diya.x0x0..salam
ehhhh jap..jappppp..ada lagi ni..pengiraan ni untuk yang sudah sah bernikah je ok..yang belum tu jangan nak menggeleporrr kira...lempang kang..hahahahahahahaha...ok baru boleh bagi salam~~~~x0x0

TQ sebab sudi baca entry cik diya. Jgn lupa like and share ok :)

BAJU AKU DI SELAK ATAU TERSELAK????


Haaa unik tak tajuk entry kali ni?? hahaha..mesti teruja nak baca kan..ok kali ni cik diya straight forward je la.mlas nak bebel panjang-panjang. kejadian ni jadi minggu lepas masa cik diya kerja as a pharmacist. masa tu internal kak wani. masa cik diya masuk bilik doktor untuk bertanya berkaitan dengan ubat, cik diya jadi pelik kenapa kak wani duduk jarak yang agak jauh dari patient. disebabkan nak cepat tanya doktor pasal ubat tu, cik diya tak hiraukan keadaan sekeliling. masa tu dalam bilik doktor ada seorang perempuan dengan seorang budak lelaki dalam lingkungan 11tahun.masa cik diya tengah tunggu doktor tulis ubat yang cik diya tanya tu, tiba-tiba budak lelaki tu pandang cik diya sambil senyum. cik diya pun balas la senyuman tu.(senyum tu kan sedekah..hehe).then budak tu hulurkan tangan dia dekat dengan cik diya. cik diya ingatkan dia nak main set blood pressure yang ada berhampiran dengan cik diya tu. totally wrong!!!!. rupanya dia tarik baju cik diya then dia SELAK..!!! OH GOD..!!! nasib baik cik diya bagi response sepantas halilintar menepis tangan budak tu sambil jerit ala-ala manja la..like "arrgghh..."..haa cam gituuuuu..then mak budak tu cepat-cepat tarik budak tu..yang cik diya pelik, budak tu boleh plak gelak seolah-olah tak ade apa yang jadi, doktor pulak senyum je kat cik diya.cik diya rasa macam nak tumbuk-tumbuk je semua orang masa tu. lepas tu nak je cakap, "bertanggungjawab balik atas apa yang jadi..!!".hahahahhah. at the end mak budak tu cakap anak dia penghidap penyakit Autism dan mak budak tu minta maaf sangat-sangat bagi pihak anak dia...owhh i see.fuhh lega sikit.so, lepas je dengar explanation dari mak budak tu, no point la kalau cik diya nak marah-marah and nak tumbuk-tumbuk bagai right?. sebab pesakit Autism kadang-kadang dia akan jadi agresif atau pun pasif secara tiba-tiba dan kadang-kadang jugak pesakit macam ni akan cepat obses dengan sesuatu benda.so cik diya dah tahu la kenapa kak wani berdiri terlalu jauh dengan budak tu..hehehe..tapi lepas dari tu cik diya berderau jugak la darah. sampai ketar-ketar tangan nak menulis. trauma pun ada jugak.hahhahahaahaha....nasib baik la cik diya sempat pegang baju, kalau tak entah pe yang jadi masa tu..ok back to syndrome of autism...apa yang cik diya tahu penyakit ni berkaitan dengan gangguan pada neurobiologis (saraf) yang mempengaruhi fungsi otak yang mana si penghidap tidak mampu berinteraksi dan berkomunikasi dengan dunia luar secara efektif..hurmmm..cik diya nak terang lebih-lebih pun cik diya tak expert sangat. apa kata you all buka kat sini ------> klik sini 

* ok tu je yang cik diya nak share untuk hari ni..eh..ehhh.. dah masuk waktu maghrib ni.hurmmm.ok la..cik diya nak solat dulu.see u all at the next entry ok x0x0.salam :)

TQ sebab sudi baca entry cik diya. Jgn lupa like and share ok :)

Wednesday, 5 December 2012

KEKEJAMAN ZIONIS MENYEBABKAN AKU MENITISKAN AIRMATA

Balik dari kerja pukul 4 petang tadi sementara nak tunggu masuk kerja pukul 8malam untuk split, cik diya pun online la untuk elak dari tidur. Hati tiba-tiba jadi sayup sehingga menitiskan airmata tanpa henti bila melihat  himpunan gambar serangan dari zionis pada bumi Gaza. Subhanallah…selama aku hidup sebagai umat Islam apa yang aku lakukan untuk bantu saudara seagamaku?? Sedangkan agama Islam menggalakkan kita untuk saling bantu membantu, tapi aku??Subhanallah..apa yang patut aku jawab sekiranya Malaikat Munkar dan Nangkir menyoal apa yang aku lakukan untuk membantu saudara seagamaku?? Ya Allah aku hanya mampu terus berdoa dan berdoa kepadaMu..

Gambar-gambar yang terpapar di merata-rata ruangan sudah cukup menggambarkan bertapa sakitnya penduduk bumi Gaza menanggung derita dan kesakitan yang belum tentu kita mampu untuk tanggung. Berat mata kita memandang berat lagi bahu yang memikul segala kesakitan yang di alami.
Cuba tengok gambar mayat kanak-kanak kat dalam gambar ni. Kanak-kanak yang baru nak kenal erti hidup. kanak-kanak yang masih belum dicorakkan secara sempurna. tapi penghujung hayat mereka adalah kematian yang mereka langsung tak duga sebegini rupa. apalah salah kanak-kanak ni. mereka tak pandai nak berlari selamatkan diri bila terdengar bunyi-bunyi tembakan. mereka tak pandai nak sembunyikan diri bila datang kereta-kereta kebal datang untuk menyerang.apa yang mereka mampu lakukan hanya lah menangis ketakutan dan tangisan mereka berakhir dengan kematian yang menyayat hati

lihat pula gambar mayat si ibu dan seorang bayi ni. cuba bayangkan kesakitan si bayi tu?? seusia bayi seperti itu, adakah dia mampu untuk memanggil sesiapa untuk membantunya?? sudah tentu sama sekali tidak. sedangkan si ibu boleh terdiam kaku, inikan pula bayi yang masih belum celik sepenuhnya....

Subhanallh mayat kanak-kanak dalam gambar ni meninggal dalam keadaan senyum. kanak-kanak ni begitu redha dengan cara kematiannya. tangisan demi tangisan didengari saban hari di bumi Gaza. rayuan demi rayuan di minta agar peperangan dihentikan. tapi rayuan dan tangisan tersebut langsung tidak didengari malah dijadikan satu senjata untuk mereka meneruskan pembunuhan tanpa belas kasihan.

apa yang si kecil ini mampu lakukan???? hanya berbekalkan sebiji batu sebesar genggaman yang belum tentu mampu memusnahkan kenderaan musuh.si kecil seusia ini masih terfikir untuk menegakkan agamanya dan menyelamatkan tanah air nya walaupun dia sendiri tahu penghujung nyawanya berakhir dengan hanya sedas tembakan..ya ALLAH apakah kesudahan nasib si kecil ini???? 

Ya Allah pelihara, dan lindungilah bumi Palestin dari serangan Zionis Israel laknatullah. walau apa pun cara kematian mereka, sesungguhnya mereka mati kerana mempertahankan agamaMU.mati mereka kerana jihad ke jalanMU.mati mereka adalah mati syahid. Kau tempatkan lah mereka di tempat-tempat orang yang beriman dan tempatkan lah mereka di taman-taman indah di syurga Mu Ya Allah. sesungguhnya aku sebagai hambaMu, dan sebagai saudara seagama dengan mereka, hanya mampu menadah tangan untuk berdoa supaya mereka cekal dan tabah dalam mengharungi ujian dan dugaan dariMu.Sesungguhnya hanya Engkau yang mengetahui rahsia di sebalik apa yang telah Engkau rencanakan. amin ya robbal alamin......



TQ sebab sudi baca entry cik diya. Jgn lupa like and share ok :)

Monday, 3 December 2012

SAMADA CIK DIYA TOLAK ATAU TERIMA TAWARAN KERJA TU????


Hari ni cik diya attend interview kat Universiti Malaya Medical Center as a position staff nurse at Clinical Investigation Research. On the way nak pergi sana macam-macam halangan yang cik diya kena tempuh. bertolak dari rumah abang kat kajang utama pukul 7pagi.sampai kat kawasan UM dalam pukul 8.30pagi. appointment interview pukul 10pagi. sampai je kawasan UM,Tuhan je la yang tahu..seluas-luas kawasan UM tu kitorang sesat.tanya orang dah ramai dah. tapi merata laluan yang diorang tunjuk. dengan perut tengah kosong masa tu. just imagine cik diya sesat dalam kawasan UM tu hampir sejam setengah.. cik diya tanya hampir 7orang.semuanya tunjuk jalan yang berbeza-beza.at the end cik diya ada jumpa sorang akak ni. Alhamdulillah akak tu tunjuk jalan yang betul. sampai je kat main tower, dah jadi satu masalah nak kena cari tempat yang nak kena interview tu pulak.nasib baik la ada abang polis hensome ni yang sudi bagi tunjuk arah..hehe..thanks ye abg polis :) naik je tempat interview cik diya dah terlewat 15minit. baru je rest 5minit nama cik diya dah kena panggil.masuk je dalam bilik interview cik diya tak putus baca jampi serapah hahahahaha..tapi seriously interview tu memang tak tertekan.sebab doktor yang interview cik diya tu baik sangat-sangat. dah la cantik, berbudi bahasa.thats good la.masa interview, doktor tu ada cerita serba sedikit tentang jawatan yang nak ditawarkan tu.dia cakap jawatan cik diya ni more kepada research. cik diya kena kaji tentang ubat dan apa yang ubat tu lakukan pada sistem badan manusia dan apa kesan sampingan ubat tu.lebih kurang macam tu la apa yang diterangkan tadi. so cik diya akan selalu naik turun wad untuk berjumpa dengan patient then balik office cik diya akan buat report tentang perkembangan patient-patient tersebut.dan cik diya juga akan join team research ke oversea untuk present atau meeting tentang ubat-ubat yang dah kami kaji.cakap berkaitan gaji pulak, pihak diorang nak tawarkan rm1700. dan kalau prestasi cik diya meningkat dari masa ke semasa dan cik diya banyak buat kajian berkaitan ubat dari company-company lain, gaji cik diya boleh dinaikkan hampir rm2000.interesting right??? so doktor tu decide nak tawarkan cik diya jawatan tu dan dia cakap bila boleh nak mula kerja. cik diya cakap la mungkin next year sebab cik diya sekarang nak settlekan lesen kereta. so dia cakap kalau boleh nak cik diya start kerja 2.1.2013..dalam tempoh sebulan ni diorang nak cik diya improve kan english sebab jawatan yang bakal cik diya pegang ni banyak berurusan dengan doktor-doktor dari international...OHHHH MY ENGLISH...!!! sekarang yang jadi masalahnya, macam mana cik diya nak improve kan english tu?? memang ada plan nak ambil kursus, tapi bila nak attend??? sekarang tengah kerja, kalau offday cik diya sibuk dengan lesen...ya Allah xtau tahu la macam mana sekarang..samada nak tolak atau terima tawaran tu..macam mana nanti kalu pihak PPUM hantar surat atau call bagitahu tarikh tetap untuk lapor diri??????sekarang bahasa inggeris memang diutamakan..errgggghhhhhhhhh....!!!

TQ sebab sudi baca entry cik diya. Jgn lupa like and share ok :)

CIK DIYA OPEN TABEL


memang sedap sangat2 makanan kat sni..tgk la..sampai licin hehe

sempat lagi posing ngan anak sedara lepas siap makan
hidangan dah sampai....yummy..yummmyyy.. at Arina Seafood Hulu Langat

my love mom..at the end sampai jugak hajat cik diya nak belanja
mak makan besar :)

errggghhh..Alhamdulillah..kenyang sudah....hee


TQ sebab sudi baca entry cik diya. Jgn lupa like and share ok :)

GAMBAR-GAMBAR BERKHATAN


yesss...at the end ade pun pic cik diya assist doktor khatan..hehehehe...thanks for the cameraman sebab melayan karenah cik diya untuk dapatkan gambar-gambar ni semua..
proses untuk circumsection bermula........

peace yo0o0..hahahahaahah sempat lagi

100% focus..masa ni doktor tengah laser untuk stop bleeding..tugas cik diya pegang forcep untuk maintan position then dap darah dekat tempat yang nak di laser.

masa ni turn cik diya plak untuk jadi runner..telinga kena alert sebab anytime doktor akan request xylocaine...



TQ sebab sudi baca entry cik diya. Jgn lupa like and share ok :)

Tuesday, 13 November 2012

PENGERTIAN SEBENAR AWAL MUHARRAM


Sedar tak sedar hari ni seluruh umat Islam akan menyambut Awal Muharram untuk tahun 2012 iaitu bulan pertama dalam sistem kalendar Islam.Pada hari ni umat Islam digalakkan untuk membaca doa akhir tahun selepas waktu Asar dan doa awal tahun selepas waktu Maghrib. Hari ni cik diya nak ajak you all termasuk jugak dengan cik diya ni untuk menghayati erti sebenar hari yang di sebut-sebut kan ni...dari maklumat pembacaan cik diya, pada asasnya Muharram bermaksud "diharamkan" atau "dipantang" iaitu ALLAH SWT melarang melakukan peperangan @ pertumpahan darah. Namun demikian larangan ini ditamatkan setelah pembukaan Makkah (Al Baqarah:91)

PERISTIWA PENTING  BULAN MUHARRAM
1) 1 Muharram : Khalifah Umar Al-Khattab menetapkan adalah hari pertama bagi setiap tahun baru Islam   (kalendar hijriah)
2) 10 Muharram : dinamakan juga hari Asyura. pada hari itu banyak terjadi peristiwa penting yg mencerminkan kegemilangan bagi perjuangan yang gigih dan tabah bagi menegakkan keadilan dan kebenaran.

PADA 10 MUHARRAM JUGA TELAH BERLAKU :
  1. Nabi Adam bertaubat kepada ALLAH
  2. Nabi Idric diangkat oleh ALLAH ke langit
  3. Nabi Nuh diselamatkan ALLAH keluar dari perahunya sesudah bumi ditenggelamkan selama 6bulan
  4. Nabi Ibrahim diselamatkan ALLAH dari pembakaran Raja Namrud
  5. ALLAH menurunkan kitab Taurat kepaa Nabi Musa
  6. Nabi Yusuf dibebaskan dari penjara
  7. Penglihatan Nabi Yaakoc yang kabur dipulihkan ALLAH
  8. Nabi Ayub dipulihkan ALLAH dari penyakit kulit yang dideritai
  9. Nabi Yunus selamat keluar dari perut ikan paus setelah berada di dalamnya selama 40hari 40malam
  10. Laut merah terbelah dua untuk selamatkan Nabi Musa dan pengikutnya dari tentera Firaun
  11. Kesalahan Nabi Daud diampuni ALLAH
  12. Nabi Sulaiman dikurniakan ALLAH kerajaan yang besar
  13. Hari pertama ALLAH menciptakan alam
  14. Hari pertama ALLAH menurunkan rahmat
  15. Hari pertama ALLAH menurunkan hujan
  16. ALLAH menjadikan Arasy
  17. ALLAH menjadikan Luh Mahfuz
  18. ALLAH menjadikan alam
  19. ALLAH menjadikan Malaikat Jibril
  20. Nabi Isa diangkat ke langit
Subhanallah..rupa-rupanya banyak peristiwa yang berlaku pada Muharram ni.ada yang cik diya tahu dan ada jugak yang cik diya tak tahu. sesetengah orang beranggapan erti maal hijrah ni macam perubahan dari yang jahat ke arah yang baik. tapi pernah tak cuba nak menghayati peristiwa-peristiwa yang berlaku di sebalik hari atau tarikh tersebut????? huuurmmm... cik diya pun sebenarnya cetek jugak berkaitan agama ni. tapi apa yang cik diya share ni semuanya dari pembacaan cik diya. kalau ada salah sila-sila la tegur ye..kita sama-sama belajar,,ok la..cik diya nak out dulu..kejap lagi nak masuk kerja..you all jangan lupa ye baca doa akhir tahun selepas waktu Asar dan doa awal tahun selepas waktu Maghrib nanti k.insyaALLAH cik diya pun akan curi sedikit masa kerja nanti untuk baca doa tu. nasib baik cik diya ada buku doa, boleh la cik diya refer kat buku doa tu je.. yang lain-lain kalau tak ada buku panduan untuk mengetahui doa tu, cuba-cuba la usaha google atau bertanya kepada yang arif sebelum masuk waktu Asar atau Maghrib nanti.sama-sama kita usahakan ok. mana la tahu ini Muharram terakhir untuk kita..fikir-fikirkan la...salam :) 

TQ sebab sudi baca entry cik diya. Jgn lupa like and share ok :)

Monday, 12 November 2012

TUMIT KAKI MANUSIA BERTAJI AYAM

jeng..jeng..jeng..eh..eh rasa-rasa masa
snap gambar ni nampak muka.masa bila pulak
tangan Dr, tu terangkat ..hehe..
ini la Doktor Norhayati
Hari ni cik diya dapat satu lagi pengalaman 
baru..eh ye ke pengalaman..rasanya ilmu kot...eh entah..tak tahu la..tapi apa-apa pun cik diya nak kongsi jugak kat sini..hehe.. ok hari ni cik diya kerja dalam bilik doktor (assist doktor a.k.a internal)..doktor yang cik diya assist ni memang sporting giler la. haa sebelum cik diya puji lebih-lebih, meh sini cik diya tunjuk gambar doktor tu..haaaaa..apa lagi..jom-jom usha kat sebelah ni..eh sebelah pulak, kat atas ni ha...sebelah tu doraemon..haha


          
cuba tengok perbezaan kedua-dua
result x-ray kat atas ni
ok masa assist doktor ni, cik diya dapat tengok satu result x-ray yang cik diya tak pernah tengok. mungkin blogger lain pernah tengok kot. tapi honestly cik diya tak pernah tengok yang real. sepanjang 3 thun jadi student pun cik diya tak pernah tengok.kalau tengok pun mungkin dalam google. tapi kali ni cik diya dapat dengar sendiri komplain dari patient ni berkaitan dengan masalah yang dia hadapi.patient tu cakap dia selalu rasa sakit kat bahagian tumit setiap kali nak jalan dan rasa tak selesa..ok nak tahu macam mana result x-ray tu??? ok jap..cik diya nak upload..haa tgok kat sebelah....nampak x????????


tengok dalam bulatan merah tu dan bezakan
dengan yang normal.
apa,tak nampak???? haiishh korang ni..ok2..cik diya try upload gambar ikut posisi lain plak...jap ek.........taaddaaa.......haaa kalau gambar yang ni nampak tak??? ---------------->
alaaa fokus la kat bulatan putus-putus warna merah tu.kalau tak jelas lagi better korang pakai kanta pembesar la kat mata tu tak pun pergi check mata, mana la tau rabun ke..hehehe.maaf~ ~ ~ kalau ikut bahasa kita mungkin ada yang paggil tumit bertaji ayam atau tulang lebih. tapi kalau ikut bahasa medical term ia dipanggil sebagai CALCANEUS SPUR. apa yang cik diya tahu, patient yang mengalami kedaan macam ni tak digalakkan memakai heels. kalau dah terlalu teruk dan menyebabkan inflame yang terlampau, kemungkinan patient tu kena menjalani operation untuk potong bahagian tulang yang lebih tu. masalah akan bertambah rumit kalau patient tersebut berbadan besar kerana tumit kaki bermain peranan yang agak penting untuk menampung berat badan manusia.(Adoyaiiii..allergik betul la kalau sebut pasal berat badan ni..hahaha)
ok la..rasanya itu je la kot yang cik diya nak share. kalau nak tahu malumat yang lebih lanjut berkaitan dengan masalah ni, better you all try explore kat mana-mana web yang berkaitan sebab kalau nak cik diya cerita kat sini nanti habis merapu merata tempat.. :)

TQ sebab sudi baca entry cik diya. Jgn lupa like and share ok :)

Saturday, 10 November 2012

TOK MUDIM MODEN

peralatan siap tersusun
lighting yang penting..hahaha

aircond bersuhu 16'c dipasang.bilik sejuk dah macam kat london dh..7 kad patient sudah siap tersusun atas meja. xylocaine sudah siap tersusun dalam kidney dish. glove, catgut,gauze, eusol, normal saline dan peralatan yang lain semuanya sudah siap disusun mengikut keutamaan atas satu meja..haaa,batang pisang?????? uitttttsss...batang pisang tu digunakan zaman2 dulu je oleh tok mudim..sekarang dah moden...dulu stop bleeding pakai kain je, sekarang dah guna laser.tok mudim zaman dulu misai berpintal-pintal, tapi sekarang tukang sunat misai pun tak ada...hehehe..
"ok adik naik atas katil ni, baring...""adik makan lolipop dan relax k..sekejap lagi doktor masuk.."..
ketekunan tok mudim moden melakukan khatan
dibantu oleh k.liza & k.yani
tok mudim moden a.k.a doktor azman 
"encik boleh duduk kat kerusi yang disediakan ni ye.." dialog yang sama cik diya bagi untuk setiap kanak-kanak dan penjaga yang masuk ke dalam bilik 2..cik diya dengan sorang lagi staff nurse yang cik diya panggil kak yani, sibuk menyiapkan peralatan yang lain. dah settle semua....doktor masuk untuk bius then tunggu lebih kurang 5-10minit. selepas tu procedure khatan dijalankan....posisi cik diya masa tu ala-ala scrub nurse kat operation theatre la..hehe...rupa-rupanya macam tu khatan..baru cik diya tahu..ingatkan main pakat potong je..rupanya ada teknik dia..tapi yang lawaknya masa cik diya assist doktr, ada je benda silap yang cik diya buat.forcep kena tarik belah lain, cik diya tarik belah lain.yang selalu cik diya buat silap masa nak dap darah kat kulit      patient.rupanya nak dap darah pun ada caranya.selalu kita lap darah main pakat calit je kan.tapi in this case, ada caranya...tapi nasib baik la doktor faham yang cik diya ni still lagi baru dengan benda-benda tu semua. dia pun ajar la yang mana patut.apa-apa pun sorry ye doktor sebab banyak buat silap tadi.totally, harini cik diya dah belajar banyak benda dalam procedure khatan..rasa-rasanya lepas ni dah boleh kot nak buat kat anak-anak saudara kat rumah cik diya tu..hahahahahahahha


p/s : benciiiii..gambar cik diya tak de..!!sebab masa turn cik diya assist doktor staff lain sibuk dengan patient dtg nak register..tak kira, next week nak paksa diorang snap gambr cik diya msa assist doktor...! hahahaha...

TQ sebab sudi baca entry cik diya. Jgn lupa like and share ok :)

Tuesday, 6 November 2012

DAH LAMA MENGORAT DIA, HARI NI BARU DAPAT.!!

taadddaAaAaA~~~~~PERFUME MIRACLE...!!! dh lama cik diya mengorat perfume ni,at the end dapat juga sembur perfume ni kat badan cik diya.hehe..bukan mengorat lelaki ok :P actually dh lama nak beli tapi tak ada masa nak keluar pergi beli..dua tiga hari lepas masa cik diya tengah online, terdetik nak cari perfume ni dekat facebook. mana la tahu kan ada sape-sape yang buat page pasal perfume ni..cari punya cari, akhirnya cik diya jumpa satu page ni 
--------> http://www.facebook.com/ohsayagilaperfume ...cik diya pun apa lagi, terus book la..yang best nye tengah ada promotion, penghantaran pulak FREE OF CHARGE. nak tnggu apa lagi kan, pucuk dicipta ulam mendatang la (walaweyyhhh..berperibahasa plak dah)..cik diya ambil no fon agent then msj. keesokkan nya tu kebetulan keluar nak beli barang dengan housemate, cik diya terus bank in la dekat cimb bank.cik diya baru bank in hari ahad, tengahari selasa dah DAPAT..!!! sampai je kat tangan apa lagi, buka bungkusan dengan rakusnya, campak kotak kat lantai, terus sembur kat badan...bau semburan perfume tu tak dapat nak olahkan dengan kata-kata.!hahahaahaaha.....dan yang paling giler skali cik diya sembur kat dalam bilik..sembur kat bantal, selimut, cadar, tilam dannnnnnnnnnnnn....kat bantal busukkkkkkkk...sekarang bantal busuk cik diya dah tak boleh paggil bantal busuk sebabbbbbb bantal cik diya dah bau MIRACLE......!!!!.hahahahahahahahahhahah.........OHHHHHH SAYA GILER PERFUME!!!!!...toinkkk..toink..toink..toink..
ok la..cik diya nak share tu je..mana la tahu kan kalau ada sape2 nak beli perfume boleh la pergi ngorat2 dekat page yang cik diya bagi link tu tadi....cik diya rasa lepas ni nak beli perfume midnight fantasy plak :)

TQ sebab sudi baca entry cik diya. Jgn lupa like and share ok :)

Monday, 5 November 2012

CIK DIYA DAH DAPAT KERJA BARU



Alhamdulillah hari ni dapat selesaikan kerja dengan hati yang tenang dan yang penting tanpa sebarang tekanan.haaaaa sape-sape yang baca tajuk entry ni mesti tertanya-tanya cik diya ni dapat tawaran kerja apa la kan...hahhahaha..bukan tawaran kerja la, tapi interview je..jangan menyesal plak baca..dah alang-alang baca entry ni, why not habiskan je la baca :P ..ok kalau nak tahu sebenarnya hari ni cik diya kena pergi interview kerja dekat Perdana University pukul 3  tadi. Perdana University tawarkan cik diya jawatan Nurse Clinical Skill Unit. Actually cik diya tak tahu pun jawatan tu macam mana. So cik diya decide nak postpone tarikh interview memandangkan cik diya baru je dapat terima email dari pihak university tersebut. pihak diorang cakap, dah try call cik diya berkali-kali, tapi tak dapat..hehe..nak dapat macam mana kalau handphone rosak..asyik buat hal je kan..so pihak university decide hantar offer jawatan tu ke email cik diya. cik diya baru buka email tu petang sabtu(3.11.2012). mana la sempat nak buat preparation. tapi masa dekat tempat kerja, cik diya try call HR faculty tu. Minta pihak HR terangkan serba sedikit berkaitan dengan jawatan yang ditawarkan. HR cakap jawatan tu lebih kurang macam instructor. mulanya nak tergelak jugak.. sebab instructor ni kan lebih kurang macam mengajar. so cik diya ni sejak dari kecil lagi tak pernah terfikir pun nak mengajar atau jadi guru atau jadi apa-apa pun yang sewaktu dengannya. lagi sekali tapi, bila fikirkan balik, tawaran tu macam menarik. sebab cik diya try buka laman web faculty tu. nampak memang menarik. dan nampak macam cik diya boleh enhance my knowledge. kalau tak percaya, try you all klik link ni -----> http://www.perdanauniversity.edu.my/ 

haaa dahh buka link??? so mesti macam pelik kan? first cik diya buka, cik diya ingat faculty tu nak offer untuk sambung belajar. tapi bila call tanya, dia cakap offer jawatan sebagai instructor untuk student medical kat situ..haiiishhhh...kompius..kompius...dah la faculty tu ada student foreigner..kalau ditakdirkan cik diya dapat jawatan tu, tak ke cik diya kena SPEAKING??? walaaweyyhhh...tersimpul rapi la lidah ni..setakat nak speaking yes, no thank you, alright tu boleh la..kalau more than that, fuhhhhhh,,,, i dont think so..by the way cik diya tak tolak tawaran interview tu mentah-mentah. tapi cik diya mintak postpone tarikh memandangkan hari ni cik diya habis kerja pukul 4petang. so lepas ni kena belek-belek balik nota-nota lama sebelum faculty tu paggil untuk the next interview session...kalau kat situ rezeki cik diya why not I'm try, is  it right????

TQ sebab sudi baca entry cik diya. Jgn lupa like and share ok :)

Thursday, 1 November 2012

SALAH SATU CARA UNTUK MENDAPATKAN ZURIAT



Setiap pasangan yang mendirikan rumahtangga meninginkan zuriat untuk menambahkan atau membesarkan institusi kekeluargaan mereka, malah mempunyai zuriat juga dapat menceriakan atau melengkapkan lagi kehidupan sesetengah pasangan. Persoalan nya sekarang, adakah keinginan tersebut akan dapat dimiliki oleh setiap pasangan???? InsyaALLAH....ajal, maut, jodoh,rezeki mahupun keinginan untuk mendapatkan zuriat semuanya sudah ditentukan oleh ALLAH dan sudah tertulis di Luh Mahfuz..tapi kita perlu ingat, walaupun ALLAH sudah tentukan semua itu, tidak bermakna kita tidak perlu berusaha untuk mendapatkannya. Sebagai hamba-Nya kita perlu lah berusaha untuk mendapatkan apa yang kita inginkan. seperti kata pepatah yang sering kali kita dengar " ALLAH tidak akan mengubah nasib seseorang sekiranya orang tersebut tidak berusaha untuk mengubahnya".

Dalam usaha untuk mendapatkan zuriat, pelbagai cara yang boleh kita praktik kan. Bercakap tentang isu ni, cik diya bukan la orang yang pakar atau orang yang boleh untuk di buat rujukan. Tapi cik diya hanya boleh berkongsi sedikit pengetahuan dan maklumat yang cik diya dapat semasa bekerja di private clinic berkaitan dengan kesukaran untuk mendapatkan zuriat. Salah satu cara yang cik diya baru tahu adalah melalui 3 cara iaitu IVF (In-Vitro Fertilization),ICSI ( Intra Cytoplasmic Sperm Injection), Cryopreservation for sperm & Embryo. Apa yang cik diya tahu, ketiga-tiga kaedah ini diberikan melalui suntikan subcutaneous atau intramuscular.Pada sesiapa yang berminat untuk mendapatkan zuriat setelah mencuba pelbagai cara  why not cuba kaedah ini pulak. Pada sesiapa yang berminat untuk mendapatkan zuriat setelah mencuba perlbagai cara tetapi tidak berjaya, why not cuba pulak kaedah ini. 

Individu lelaki yang layak :-
  1. Hypogonadotropic hypogonadism
  2. Delayed puberty associated with insufficient gonadotropic pituitary function
  3. Cryptorchidism,not due to anatomical obstruction.
Individu wanita yang layak :-
  1. Ovulation induction in subfertility dua to anovulation or impaired follicle-ripening
  2. Preparation of follicles for puncture in controlled ovarian hyperstimulation programs
  3. Luteal phase support
untuk mengetahui dengan lebih lanjut sila hubungi :-

                                      Tel : 03-26937555 EXT : 3610 / 3611
                                       Fax : 03-326922540
                                      Layari laman web :klik sini --->  http://www.lppkn.gov.my/guest/

                                      Pusat Kepakaran Reproduksi Manusia
                                      Lembaga Penduduk Pembangunan Kekeluargaan Negara
                                     Tingkat 6 Bangunan LPPKN 12B Jalan Raja Laut
                                      50350 Kuala Lumpur.

p/s : kita hanya berusaha, tetapi ALLAH yang menentukannya..just remember, tuah tidak akan datang bergolek depan mata kita kalau kita tidak ada usaha untuk mendapatkannya...


TQ sebab sudi baca entry cik diya. Jgn lupa like and share ok :)

Monday, 15 October 2012

PADA USIA MENCECAH DEWASA



Pada saat usia mencecah alam dewasa, pastinya persoalan jodoh merupakan salah satu perkara yang amat mengusutkan fikiran aku terutama sekali aku la kot..hahaha. Soalan-soalan yang dilontarkan dari insan-insan sekeliling walaupun secara gurauan, sindiran ataupun sebaliknya terasa sangat menyentap perasaan. Bila berseorangan, aku rasa kurang keyakinan, rasa serba kekurangan, malu dan tertekan...tertekan????? tak la tertekan mana kot :P
Kalau  berkumpul dengan kawan-kawan, majoriti antara diorang ada yang sudah menimang cahaya mata, dah bertunang, bakal bertunang, bakal dirisik, da nada jugak yang sibuk buat persiapan perkahwinan sedangkan aku hanya mampu memandang dan bermonolog dalam hati, "Bilakah waktunya untuk aku merasai semua itu..." Hati rasa lebih tersentuh bila mak bertanyakan aku “hang bila lagi?? Kawan-kawn lain semua dah beranak pinak…”. Aku faham itu petandanya mak bagi green light kat aku kot..hahhahahaah….
Tapi itu semua kehendak Allah, bukan kehendak aku. Tiada siapa pun dalam dunia ini yang mahu hidup berseorangan. Namun aku harus akur dengan takdir Allah yang masih belum mengizinkan aku untuk bertemu jodoh. Aku harus berikhtiar, bersabar dan jangan sesekali berputus asa. Kerana jodoh itu rahsia Allah. Bila, siapa, di mana dan bagaimana, itu semua hanya Allah yang Maha Mengetahui dan yang penting semua itu dah tertulis di Luh Mahfuz.
Dalam keadaan yang macam ni, aku tak perlu la turutkan sangat dengan tekanan perasaan dan sindiran dari orang-orang sekeliling. Tapi bila fikirkan balik, aku perlu juga muhasabah diri sendiri. Selama ni aku dah cukup usaha dan ikhtiar ke dalam mencari jodoh? aku pernah minta pada Allah supaya diringankan jodoh pada setiap kali sujud kepadaNya? Berapa kali aku bangun dan bersolat hajat pada malam hari memohon dipermudahkan jodoh? Pernahkah aku solat sunat Dhuha, memohon limpahan rezeki berupa jodoh yang baik dan keluarga yang sakinah? Berapa kali aku solat taubat, memohon keampunan agar doa aku untuk mendapat jodoh tidak terhalang disebabkan dosa-dosa silam aku? Dan cukupkah ikhtiar aku dengan solat istikharah agar tidak terburu-buru membuat keputusan dan pilihan hanya kerana terdesak?
Subhanallah, aku baru tersedar semua tu..
Selain itu, cuba aku muhasabah diri aku. Adakah ikhtiar aku selama ini menepati syariat yang digariskan oleh Allah? Adakah aku sudah menahan diri daripada bergaul bebas dengan mereka yang bukan mahram? Adakah aku sudah menjaga diri daripada berhias berlebih-lebihan hanya untuk menarik perhatian kaum lelaki? Seandainya sudah menepati syariat tapi masih gagal, redha dan yakinlah bahawa Allah telah merancang yang terbaik buat aku. Teruskan usaha dan bersabarlah...
Namun di sebalik ikhtiar dan kesabaran, aku juga haruslah mengkaji apakah hikmahnya ujian Allah terhadap aku yang lambat jodoh. Mungkin aku hanya memandang kelebihan orang yang cepat jodoh, dapat menjadi ibu dan bapa lebih awal dan dapat melaksanakan sunnah lebih awal. Tapi sedarkah aku yang lambat jodoh masih juga punya kelebihan? Saat inilah masanya untuk aku berbakti kepada ibu bapa aku. Bila aku sudah berumahtangga, keadaan mungkin berbeza kerana terpaksa membahagi masa untuk keluarga sendiri dan juga untuk ibu bapa. Saat ini jugalah masanya untuk aku menimba ilmu sebanyak-banyaknya. Dalami ilmu agama, ilmu untuk menguruskan rumahtangga dan ilmu untuk mendidik anak-anak agar aku lebih bersedia apabila tiba saatnya nanti.
Akhir sekali, aku rasa aku mungkin tak perlu terlalu bersedih hati. Setiap yang berlaku ada hikmahnya. Jaga iman dan hati agar tidak tertipu dengan hasutan nafsu. Jaga maruah seorang wanita, jangan sampai nasibnya menjadi seperti epal yang masak ranum di puncak pohon, tapi akhirnya gugur ke bumi lalu membusuk dan tidak berguna hanya kerana tiada yang sudi memetiknya... SEKIAN…..
*Ilham dari bacaan…….

TQ sebab sudi baca entry cik diya. Jgn lupa like and share ok :)