RUKUN TETANGGA SAYA

Saturday, 10 November 2012

TOK MUDIM MODEN

peralatan siap tersusun
lighting yang penting..hahaha

aircond bersuhu 16'c dipasang.bilik sejuk dah macam kat london dh..7 kad patient sudah siap tersusun atas meja. xylocaine sudah siap tersusun dalam kidney dish. glove, catgut,gauze, eusol, normal saline dan peralatan yang lain semuanya sudah siap disusun mengikut keutamaan atas satu meja..haaa,batang pisang?????? uitttttsss...batang pisang tu digunakan zaman2 dulu je oleh tok mudim..sekarang dah moden...dulu stop bleeding pakai kain je, sekarang dah guna laser.tok mudim zaman dulu misai berpintal-pintal, tapi sekarang tukang sunat misai pun tak ada...hehehe..
"ok adik naik atas katil ni, baring...""adik makan lolipop dan relax k..sekejap lagi doktor masuk.."..
ketekunan tok mudim moden melakukan khatan
dibantu oleh k.liza & k.yani
tok mudim moden a.k.a doktor azman 
"encik boleh duduk kat kerusi yang disediakan ni ye.." dialog yang sama cik diya bagi untuk setiap kanak-kanak dan penjaga yang masuk ke dalam bilik 2..cik diya dengan sorang lagi staff nurse yang cik diya panggil kak yani, sibuk menyiapkan peralatan yang lain. dah settle semua....doktor masuk untuk bius then tunggu lebih kurang 5-10minit. selepas tu procedure khatan dijalankan....posisi cik diya masa tu ala-ala scrub nurse kat operation theatre la..hehe...rupa-rupanya macam tu khatan..baru cik diya tahu..ingatkan main pakat potong je..rupanya ada teknik dia..tapi yang lawaknya masa cik diya assist doktr, ada je benda silap yang cik diya buat.forcep kena tarik belah lain, cik diya tarik belah lain.yang selalu cik diya buat silap masa nak dap darah kat kulit      patient.rupanya nak dap darah pun ada caranya.selalu kita lap darah main pakat calit je kan.tapi in this case, ada caranya...tapi nasib baik la doktor faham yang cik diya ni still lagi baru dengan benda-benda tu semua. dia pun ajar la yang mana patut.apa-apa pun sorry ye doktor sebab banyak buat silap tadi.totally, harini cik diya dah belajar banyak benda dalam procedure khatan..rasa-rasanya lepas ni dah boleh kot nak buat kat anak-anak saudara kat rumah cik diya tu..hahahahahahahha


p/s : benciiiii..gambar cik diya tak de..!!sebab masa turn cik diya assist doktor staff lain sibuk dengan patient dtg nak register..tak kira, next week nak paksa diorang snap gambr cik diya msa assist doktor...! hahahaha...

TQ sebab sudi baca entry cik diya. Jgn lupa like and share ok :)

2 comments:

sukakartun said...

sekarang suma dah moden..walaupun khatan dah ada cara moden tapi kat kawasan umah saya tetap guna cara lama..hehe

Diya Nadiya said...

o0o ye ke..means still agi guna batang pisang?? and gelaran tok mudim tu still agi ade?? woowww menarik....