RUKUN TETANGGA SAYA

Monday, 17 December 2012

BAJU AKU DI SELAK ATAU TERSELAK????


Haaa unik tak tajuk entry kali ni?? hahaha..mesti teruja nak baca kan..ok kali ni cik diya straight forward je la.mlas nak bebel panjang-panjang. kejadian ni jadi minggu lepas masa cik diya kerja as a pharmacist. masa tu internal kak wani. masa cik diya masuk bilik doktor untuk bertanya berkaitan dengan ubat, cik diya jadi pelik kenapa kak wani duduk jarak yang agak jauh dari patient. disebabkan nak cepat tanya doktor pasal ubat tu, cik diya tak hiraukan keadaan sekeliling. masa tu dalam bilik doktor ada seorang perempuan dengan seorang budak lelaki dalam lingkungan 11tahun.masa cik diya tengah tunggu doktor tulis ubat yang cik diya tanya tu, tiba-tiba budak lelaki tu pandang cik diya sambil senyum. cik diya pun balas la senyuman tu.(senyum tu kan sedekah..hehe).then budak tu hulurkan tangan dia dekat dengan cik diya. cik diya ingatkan dia nak main set blood pressure yang ada berhampiran dengan cik diya tu. totally wrong!!!!. rupanya dia tarik baju cik diya then dia SELAK..!!! OH GOD..!!! nasib baik cik diya bagi response sepantas halilintar menepis tangan budak tu sambil jerit ala-ala manja la..like "arrgghh..."..haa cam gituuuuu..then mak budak tu cepat-cepat tarik budak tu..yang cik diya pelik, budak tu boleh plak gelak seolah-olah tak ade apa yang jadi, doktor pulak senyum je kat cik diya.cik diya rasa macam nak tumbuk-tumbuk je semua orang masa tu. lepas tu nak je cakap, "bertanggungjawab balik atas apa yang jadi..!!".hahahahhah. at the end mak budak tu cakap anak dia penghidap penyakit Autism dan mak budak tu minta maaf sangat-sangat bagi pihak anak dia...owhh i see.fuhh lega sikit.so, lepas je dengar explanation dari mak budak tu, no point la kalau cik diya nak marah-marah and nak tumbuk-tumbuk bagai right?. sebab pesakit Autism kadang-kadang dia akan jadi agresif atau pun pasif secara tiba-tiba dan kadang-kadang jugak pesakit macam ni akan cepat obses dengan sesuatu benda.so cik diya dah tahu la kenapa kak wani berdiri terlalu jauh dengan budak tu..hehehe..tapi lepas dari tu cik diya berderau jugak la darah. sampai ketar-ketar tangan nak menulis. trauma pun ada jugak.hahhahahaahaha....nasib baik la cik diya sempat pegang baju, kalau tak entah pe yang jadi masa tu..ok back to syndrome of autism...apa yang cik diya tahu penyakit ni berkaitan dengan gangguan pada neurobiologis (saraf) yang mempengaruhi fungsi otak yang mana si penghidap tidak mampu berinteraksi dan berkomunikasi dengan dunia luar secara efektif..hurmmm..cik diya nak terang lebih-lebih pun cik diya tak expert sangat. apa kata you all buka kat sini ------> klik sini 

* ok tu je yang cik diya nak share untuk hari ni..eh..ehhh.. dah masuk waktu maghrib ni.hurmmm.ok la..cik diya nak solat dulu.see u all at the next entry ok x0x0.salam :)

TQ sebab sudi baca entry cik diya. Jgn lupa like and share ok :)

4 comments:

Maryati said...

perghhhh , wat suspen jer! Hahaha

tyra lee said...

oo.. begitu... baru taw.. :D

Diya Nadiya said...

maryati : heheheheheh..tajuk je bikin gempak....by the way thanks sbb sudi baca :)

Diya Nadiya said...

tyra lee : hehehehe...thanks sbb sudi bca :)