RUKUN TETANGGA SAYA

Monday, 31 October 2011

4 GOLONGAN LELAKI YANG DI TARIK WANITA KE NERAKA


Masa diya bersiar-siar kat wall fb member-member diya, tiba-tiba diya terbaca satu post yang betul-betul menarik minat diya untuk baca..so diya decide untuk copy then paste kat blog diya untuk di kongsi bersama dengan member-member blogger..

1 • Ayahnya 
Apabila seseorang yang bergelar ayah tidak memperdulikan anak-anak perempuannya di dunia. Dia tidak memberikan segala keperluan agama seperti mengajar solat, mengaji dan sebagainya. Dia 
membiarkan anak-anak perempuannya tidak menutup aurat.....tidak cukup kalau dengan hanya memberi kemewahan dunia sahaja maka dia akan ditarik oleh anaknya.


2 • Suaminya 
Apabila seorang suami tidak memperdulikan tindak tanduk isterinya. Bergaul bebas di pejabat, memperhiaskan diri bukan untuk suami tapi untuk pandangan kaum lelaki yang bukan mahram, apabila suami mendiam diri......walaupun dia seorang alim (solat tidak tangguh, puasa tidak tinggal) maka dia akan ditarik oleh isterinya.


3 • Abang-abangnya 
Apabila ayahnya sudah tiada, tanggungjawab menjaga maruah wanita jatuh ke pula abang-abangnya.....jikalau mereka hanya mementing keluarganya sahaja dan adik perempuannya dibiar melencong dari ajaran ISLAM ....tunggulah tarikan adiknya di akhirat.


4 • Anak Lelakinya 
Apabila seorang anak tidak menasihati seorang ibu perihal kelakuan yang haram dari islam, maka anak itu akan disoal dan dipertangungjawabkan di akhirat kelak.......nantikan tarikan ibunya. 

------------------------------------------------------------------------------------------

♦ Maka kita lihat bertapa hebatnya tarikan wanita bukan sahaja di dunia malah di akhirat pun tarikannya begitu hebat ♦ maka kaum lelaki yang bergelar ayah / suami / abang atau anak harus memainkan peranan mereka yang sebenar ♦

Firman ALLAH S.W.T ~

"Hai anak adam peliharakanlah diri kamu serta ahlimu dari api neraka,
dimana bahan pembakarannya ialah manusia & batu- batu"

p/s : sama-sama la kita renungkan..termasuk juga dengan diri diya walaupun ayah diya dah meninggal, diya tetap mempunyai ayah, ada abang-abang, bakal ada suami dan anak satu hari nanti..so semua orang akan lalui benda yang sama..renung sejenak dan lakukan benda yang sepatutnya..

TQ sebab sudi baca entry cik diya. Jgn lupa like and share ok :)

No comments: